Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten verplicht medicatieoverzicht mee te nemen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiënten die een afspraak hebben bij het Kennemer Gasthuis moeten per 1 maart altijd een actueel overzicht van hun medicijnen meenemen. Het ziekenhuis hoopt dat de operatie of behandeling hierdoor veiliger verloopt.
Patiënten verplicht medicatieoverzicht mee te nemen

De verplichting het medicatieoverzicht mee te nemen vloeit voort uit nieuwe richtlijnen vanuit de overheid. Hierin wordt beschreven welke informatie noodzakelijk is om het zorgtraject veilig te doorlopen. Overal waar de patiënt komt in het ziekenhuis of bij overdracht naar de thuiszorg, revalidatiekliniek of het verpleeghuis moeten de actuele medicatiegegevens bekend zijn.

Niet doorgaan

Patiënten moeten daarom voortaan bij elke afspraak in het ziekenhuis hun medicatieoverzicht meenemen. Dit overzicht kunnen zij krijgen van hun huisarts of apotheek. De maatregel geldt bij afspraken op de polikliniek, op de pre-operatieve poli (poli anesthesiologie) en ook bij opname of operatie. Zonder dit medicatieoverzicht kan een opname of operatie niet doorgaan. De richtlijn is gericht op verbetering van veiligheid en zorg voor patiënten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Apotheek umc Maastricht voorkomt medicatiefouten

Minder fouten door actueel medicatiefouten bij spoedopnames

Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.