Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten waarderen medische informatie op internet

Mario Gibbels
Patiënten stellen het op prijs als ze voor een medische consult toegang krijgen tot een beveiligde website met informatie-op-maat. Ze bekijken deze informatie uitgebreid, ook patiënten die niet gewend zijn zelf op internet naar informatie te zoeken. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en UMC Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Cancer Education.
Patiënten waarderen medische informatie op internet

Veel patiënten zoeken op internet naar informatie over hun ziekte. Daar zijn zorgverleners niet altijd blij mee omdat niet alle informatie op internet deugt. Maar zorgaanbieders kunnen internet ook gericht inzetten om patiënten beter voor te bereiden op het consult.

Voorbereiding

Het NIVEL en de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht ontwikkelden de website E-info geneca, een website met informatie op maat over erfelijkheidsonderzoek voor borstkanker. Meer dan honderd vrouwen die van het ziekenhuis een login kregen, bezochten uitgebreid de website als voorbereiding op hun eerste bezoek aan de klinisch geneticus of genetisch consulent. Gemiddeld 21 minuten. Ze waren bovendien heel positief over de website. Ze vonden de informatie bruikbaar en goed passen op hun individuele situatie.

Ouderen

De onderzoekers bekeken ook in hoeverre verschillende leeftijdsgroepen uit de voeten konden met de website. Ze vonden geen verschil in leeftijd en in hoe vertrouwd mensen waren met internet. Ook ouderen kunnen overweg met een eenvoudige website, zolang ze maar een directe link krijgen van het ziekenhuis, zo bleek.

Vragen

De uitgangspunten van de website E-info geneca kunnen voor allerlei patiëntengroepen gebruikt worden. Patiënten wordt voorafgaand aan het consult aangeraden om de website te bezoeken. Daarbij wordt ze ook gevraagd om na te denken welke vragen ze hebben.

Beginpunt

De website E-info geneca biedt namelijk ook de mogelijkheid vragen voor het consult op te schrijven. Deze worden naar de klinisch geneticus of genetisch consulent gestuurd via een beveiligde verbinding en vormen het beginpunt voor het consult. Minder dan de helft van de vrouwen maakte gebruik van deze mogelijkheid. De onderzoekers willen dit onderdeel nog verbeteren door bijvoorbeeld voorbeeldvragen erbij te zetten.

Communicatieprijs

Het NIVEL en de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht wonnen met het onderzoek en de website onlangs de Medisch Contact Communicatieprijs 2012. (Zorgvisie/ICT)

Lees ook:

Voorbereiding op maat voor erfelijkheidsonderzoek

Artsen willen betrouwbare websites met medische informatie

Websites ziekenhuizen missen interactiviteit

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.