Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten willen actievere zorgverzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nederlanders willen dat zorgverzekeraars hen beter informeren over de kwaliteit die zorgverleners bieden. Slechts een op de drie denkt op dit moment dat zorgverzekeraars daadwerkelijk invloed hebben op die kwaliteit.
Patiënten willen actievere zorgverzekeraars

Bijna niemand accepteert dat een zorgverzekeraar voorschrijft naar welke zorgaanbieder de verzekerde moet gaan. Dit zijn uitkomsten van een peiling die de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie heeft gehouden onder ruim tweeduizend mensen. In die groep zijn chronisch zieken sterk vertegenwoordigd.

Ondermaatse kwaliteit

Uit de peiling blijkt verder dat meer dan de helft weet dat zorgverzekeraars met aanbieders specifieke afspraken maken over kwaliteit en kosten. Een groot deel van de ondervraagden vindt het goed als verzekeraars geen contract afsluiten met een aanbieder die ondermaatse kwaliteit levert. Gemiddeld gaven de ondervraagden hun zorgverzekeraar een 7,2 als rapportcijfer. Jan Coolen, teamleider Kosten NPCF: “Voor ons vormen de uitkomsten een reden om de zorgverzekeraar sterker in stelling te brengen, zodat ze kwaliteit die voor ons belangrijk is, goed in de afspraken wegzetten.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Nederlanders verwachten meer van zorgverzekeraars

‘Zorgverzekeraars zijn slechte ondernemers’

Heldere kwaliteitsnormen

Rekenkamer maakt gehakt van kwaliteitsbeleid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.