Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenbeweging worstelt met versnippering

Patiëntenverenigingen gaan mank aan versnippering en gebrek aan professionaliteit. Hierdoor vervullen ze geen volwaardige marktpositie. Dat constateert adviesbureau STG/ Health Management Forum.

Binnen markt georiënteerd zorgstelsel worden patiëntenverenigingen geacht tegenwicht te bieden aan zorgaanbieders en verzekeraars. Daarnaast kunnen ze een belangrijke impuls geven aan zorginkoop en de kwaliteit van de zorg. In de praktijk gebeurt dit echt er onvoldoende, constateren met name de zorgaanbieders en verzekeraars. Dit komt omdat de patiëntenbeweging versnipperd is en weinig professioneel. Patiëntenorganisaties zijn vaak klein en richten zich bijvoorbeeld door lotgenotencontact vooral op de “warme kant”van de zorg. Ook beklagen de aanbieders en verzekeraars zich over het gebrek aan initiatief. Door dit alles is de communicatie met patiëntenorganisaties problematisch.

Zakelijker en professioneler

Wil de patiëntenbeweging een volwaardige rol vervullen dan zijn afstemming en bundeling van activiteiten onontbeerlijk, constateert STG Healthmanagement Forum. Alleen op die manier kan er een helder, eenduidig patiëntenperspectief op de zorg ontstaan. Ook moeten patiëntenorganisaties meer aandacht besteden aan transparantie. Daarnaast zou de patiëntenbeweging zakelijker en professioneler moeten optreden. Met name de uitbouw van strategische competenties verdient daarbij aandacht.

Patiëntenrechten weinig gewaardeerd

Of deze veranderingen er komen is de vraag. Patiëntenorganisaties blijken namelijk zeer veel waarde te hechten aan diversiteit. De verschillende prioriteitstelling komt ook tot uitdrukking in de wensenlijstjes. Waar patiëntenorganisaties een structurele financiering als meest urgente stap zien, hechten de andere partijen meer waarde aan het ontwikkelen van een duidelijk patiëntenperspectief op de zorg. Opmerkelijk genoeg staat een betere wettelijke regeling van patiëntenrechten bij alle betrokken partijen het laagst op het prioriteitenlijstje. Minister Klink van VWS maakt hier met de wet Cliënt en Kwaliteit van Zorg juist veel werk van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.