Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenstop voorlopig afgewend bij Carint

De grote thuiszorgleveranciers Livio, Carint en Thuiszorg Noord West Twente (TNWT) voeren voorlopig geen cliëntenstop in. Alle drie organisaties zijn momenteel wel in overleg met het Zorgkantoor van Menzis om te proberen uit de problemen te komen.

De thuiszorgorganisaties Carint, Livio en Noord West Twente lopen dit jaar tegen een substantieel tekort aan, doordat de inkomsten achterblijven bij de geleverde zorg. De vraag naar zorg is met name in Twente in de loop van dit jaar fors gestegen als gevolg van de vergrijzing. De financiering vanuit de AWBZ houdt echter geen gelijke tred met deze toename van het aantal thuiszorgindicaties. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk verwacht hierdoor eind deze week al bedden langer bezet zullen blijven uit gebrek aan thuiszorg.

Tekorten thuiszorg

Bestuursvoorzitter Jan van Hees van TNWT rekent voor dat bij een ongewijzigd aannamebeleid het verlies van TNWT eind dit jaar 1,3 miljoen bedraagt. Hij betwijfelt of het Zorgkantoor voldoende kan bijpassen. “In Twente heerst nu eenmaal financiële krapte.”, zegt hij in de Twentsche Courant/Tubantia. Die vrees leeft ook bij Livio-bestuurder Hans Arnoldy: “Twente heeft een redelijk grote zorgvraag, een betrekkelijk krap budget en een streng Zorgkantoor.”

Wachtlijsten thuiszorg

Mochten er geen extra middelen bij komen, dan overweegt TNWT een wachtlijst in te stellen. “Zo’n wachtlijst maakt duidelijk dat er maatregelen noodzakelijk zijn en kan door het Twentse Zorgkantoor als signaal worden gebruikt richting politiek. Wellicht dat Den Haag dan gaat inzien dat er echt iets in deze regio moet gebeuren.” Zover is het echter nog niet. Zowel Carint als Livio en TNWT zetten de onderhandelingen met het Zorgkantoor de komende weken voort. “We hopen wel dat we voor september meer duidelijkheid hebben”, aldus Hans Arnoldy in de krant. (Twentsche Courant/Tubantia)

Lees ook:

Thuiszorg krijgt 25 miljoen extra

Wolbert: ‘Thuiszorg zaait onnodig paniek’

Menzis klaagt thuiszorg aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.