Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pensioen: een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden

PFZW
Een goed pensioen geeft mensen toekomstperspectief. Dat is in deze onzekere tijden belangrijker dan ooit. PFZW kent al jaren een hoog rendement om zo’n goed pensioen te waarborgen. Ook als het nieuwe pensioenakkoord in 2026 ingaat. Maar PFZW doet nog meer, voor werkgevers én werknemers in deze bijzondere branche.
Beeld700x500

‘Minder pensioen ontvangen dan is ingelegd? Een misvatting’

Laat ik eerst enkele misvattingen over pensioen ontkrachten. Het beleggingsrendement van PFZW ligt al jaren gemiddeld boven de acht procent. De misvatting dat beleggen geen positief effect heeft op de pensioenen, is hiermee voldoende weerlegd. En in het verlengde daarvan de misvatting dat deelnemers later minder pensioen krijgen dan ze aan premie hebben ingelegd. Het uitgekeerde pensioen bedraagt gemiddeld namelijk drie keer de premie die mensen tijdens hun werkzame leven hebben betaald. Pensioen is daarmee één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Ten slotte is er een derde misvatting: dat er voor jongeren later geen of beduidend minder pensioen is dan voor de ouderen van nu. Daar kom ik straks nog op terug.

Nieuw pensioenakkoord

Op dit moment zijn de pensioenfondsen, ook PFZW, gebonden aan de rekenregels van het kabinet. Vanwege deze regels is onze dekkingsgraad minder dan 90 procent, terwijl er genoeg geld in kas zit. Dat betekent dat we op korte termijn de pensioenen mogelijk moeten verlagen en dat de premies zullen stijgen in 2021 en daarna. Over de langere termijn is het lastig om voorspellingen te doen. Over vijf jaar gaat het nieuwe pensioenakkoord in. PFZW verwacht dat deelnemers dan om en nabij evenveel pensioen zullen opbouwen als nu. Of de pensioenaanspraken daarna zullen groeien, hangt uiteraard mede af van economische ontwikkelingen.

Zekerheid

Ons streven is om de transitie naar het nieuwe pensioensysteem zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Zo voorkomen we een schrikreactie bij onze deelnemers, bijvoorbeeld in de vorm van een terugval in hun pensioen. In het nieuwe systeem zullen opgebouwde aanspraken veel zichtbaarder zijn voor individuele deelnemers. Maar het blijft een collectieve pensioenpot, met alle voordelen van dien. Zoals zekerheid voor later, meer dan de AOW kan bieden. Daarmee wordt ook de derde misvatting, die vooral onder jongeren leeft, weerlegd. Namelijk dat er voor hen later geen of beduidend minder pensioen zal zijn dan voor de ouderen van nu. Iedereen legt namelijk geld opzij voor de eigen oude dag. Wat ik daarbij niet genoeg kan benadrukken: het helpt bij de transitie als werkgevers zich opwerpen als ambassadeurs van het nieuwe systeem en hun stem laten horen over wat anders en beter kan.

Werkdruk

Bij PFZW zijn we dagelijks bezig met de toekomst van onze deelnemers. Mensen waar ons land op leunt; dat heeft de coronacrisis voor eens en voor altijd blootgelegd. Naast de zorg voor een goed pensioen, voelt PFZW ook de verantwoordelijkheid om werkgevers in de sector zorg en welzijn optimaal te ondersteunen. Bijvoorbeeld met onze HR-datadiensten. Als pensioenfonds beschikken we over een schat aan – geanonimiseerde – gegevens over onze deelnemers. Zoals data over in- en uitstroom, gekoppeld aan functieniveau en ziekteverzuim. Er zijn benchmarks ontwikkeld waarmee werkgevers zichzelf kunnen vergelijken binnen de sector, maar ook met andere branches. Waardevolle informatie, waarmee werkgevers hun beleid beter kunnen afstemmen op de praktijk. Om bijvoorbeeld werkdruk te verminderen en autonomie en werkplezier te vergroten.

Bevoorrecht

Dertien jaar heb ik mede mogen zorgen voor een goed inkomen voor mensen die zorgen voor mensen. Ik voel me bevoorrecht deel te hebben uitgemaakt van deze prachtige sector. De enorme toewijding en passie hebben diepe indruk op me gemaakt. Komend jaar ga ik zelf met pensioen. Ik heb de ambitie om daarna iets binnen zorg en welzijn te blijven doen. Daarnaast hoop ik dat de sociale partners oplossingen blijven vinden waardoor mensen met vertrouwen hun toekomst tegemoet kunnen zien.

Peter Borgdorff is directeur van PFZW. Hij is een ervaren bestuurder en een erkend autoriteit op het gebied van pensioenen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.