Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Per Saldo ziet licht gloren bij pgb-chaos

De uitbetaling van het persoonsgebonden budgetten (pgb’s) gaat na de deadline van 15 mei al een stuk beter, slechts bij vijf procent van de gevallen gaat het fout. Dat schrijft directeur Aline Saers van de belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo. CDA-Kamerlid Mona Keijzer vertrouwt het niet en heeft nieuwe Kamervragen gesteld over de voortgang.
Per Saldo ziet licht gloren bij pgb-chaos

De Tweede Kamer had staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) tot 15 mei gegeven om orde op zaken te stellen bij de stokkende uitbetalingen van pgb’s door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan tienduizenden budgethouders. De problemen ontstonden nadat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in januari de betalingen centraal ging doen. VWS heeft volgens Per Saldo de afgelopen dagen met een flinke eindsprint ingezet om de achterstanden weg te werken: waar normaal gemiddeld 8000 betalingen per dag worden gedaan, waren dat er in de afgelopen week soms wel 20.000.

Niet alles opgelost

Maar Per Saldo wijst er nog wel op dat nog niet alles is opgelost. In een reactie op de brief van staatssecretaris van Rijn (VWS) aan de Kamer vandaag constateert Per Saldo dat 5 procent van de correcte declaraties niet binnen de afgesproken termijn van 5 tot 10 dagen wordt uitbetaald. ‘Ondanks de vooruitgang die gelukkig geboekt wordt hebben teveel budgethouders nog te maken met uitbetalingsproblemen. Bovendien komen er nog steeds teveel spoedmeldingen, vandaag weer 76, binnen die deels teruggaan tot januari. Individuele budgethouders en hun zorgverleners komen hierdoor in grote financiële problemen’, zegt Aline Saers, directeur van Per Saldo.

Bovendien benadert de SVB volgens Per Saldo nog niet uit zichzelf mensen bij wie iets niet klopt in de administratie. De overheidsdienst schreef deze week wel een brief aan alle mensen die een pgb krijgen, waarin hen met klem werd aangeraden om rekeningen digitaal in te dienen. Nu doet driekwart dit nog per post. Het systeem om digitale rekeningen in te dienen werkt inmiddels goed, zeggen betrokkenen.

Mona Keijzer

CDA-Kamerlid Mona Keijzer is niet gerust over de nieuwe resultaten. De cijfers die VWS nu naar buiten brengt stroken niet met de eerdere  contra-expertises van onderzoeksbureau M&I/Partners. De Kamer gaat aanstaande woensdag weer in debat met de staatssecretaris over de resultaten.

Niet halen

Verschillende bronnen voorspelde eerde dat Van Rijn de deadline van 15 mei niet zou gaan halen. Zo zei Amsterdamse wethouder Eric van der Brug in een item van Nieuwsuur: ‘Het zal niet lukken voor de zomer, de achterstanden zijn te groot. Ik kan me niet voorstellen dat het op 15 mei in orde is.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.