Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Personeelsgebrek in zorg stuwt salarissen omhoog’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Door het gebrek aan personeel in de zorg en techniek stijgen de salarissen. Nieuwe psychologen en verpleegkundigen gingen er in 2017 in salaris het meest op vooruit.
geld
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit een arbeidsmarktanalyse van internationale vacaturezoekmachine Adzuna van alle vacatures en aangeboden salarissen in Nederland in 2017. Vorig jaar stonden er gemiddeld 249.536 vacatures in Adzuna’s index.

Psychologen

Het gemiddelde salaris bij een vacature voor psychologen steeg met 165 euro per maand tot een totaal van 60.544 euro. Een verpleegkundige die nieuw in dienst kwam, verdiende gemiddeld 111 euro meer en kwam uit op een salaris van 37.065 euro.

Arbeidsmarkt

De salarisstijging is volgens Adzuna een gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg en de techniek en bouw. Dat is terug te zien in het stijgende aantal vacatures. In de gezondheidszorg stonden vorig jaar elke maand zo’n 10.000 tot 13.000 vacatures open. In 2016 waren dat 9000 tot 10.000 vacatures per maand. De toenemende vraag was het grootst in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Achteruitgang

Beroepen die er vorig jaar per maand het meest in salaris op achteruit gingen, waren: verkopers, accountmanagers , marketeers, developers en loodgieters. De vraag naar verkopers nam vooral sterk af in Amsterdam, Utrecht en Zwolle.

Onderzoek

Adzuna analyseerde alle beschikbare vacatures in de zoekmachine over 2017. Dat waren er gemiddeld 249.536. Om de evolutie van het aangeboden salaris in de vacatures weer te geven, werd een enkelvoudige lineaire regressie berekend. Deze regressie komt overeen met de evolutie van het gemiddelde maandelijkse salaris. Adzuna heeft naar eigen zeggen een van de meest complete vacature-indexen met vacatures in alle regio’s van Nederland en verzamelt alle vacatures van meer dan 250 bronnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.