Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Personeelstekort voor gehandicaptenbranche

De gehandicaptenzorgsector verwacht een kwantitatief personeelstekort. Dat staat in het brancherapport dat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vandaag publiceert.
Personeelstekort voor gehandicaptenbranche

Volgens het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2008 is het aantal cliënten van 2002 tot en met 2007 toegenomen met dertig procent, van 112.000 tot 146.000 cliënten. Het aantal werknemers is toegenomen van 130.000 tot 155.000 medewerkers. Dat is in FTE uitgedrukt een stijging van 19 procent. De groei van de personeelsomvang blijft achter bij de groei van het aantal cliënten. Op dit moment is de branche in staat voldoende medewerkers binnen te halen en te houden. Maar voor de nabije toekomst verwacht de VGN problemen op het vlak van bezetting.

Omzet gehandicaptenzorg

De omzet in de gehandicaptenzorgsector is gestegen van 3,9 miljard euro naar 5,1 miljard euro tussen 2002 en 2008. Met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 5,4 procent is de omzetgroei in lijn met de toename van het aantal cliënten. De groei was het sterkst tussen 2003 en 2004. In die tijd is meer budget vrijgekomen in de vorm van wachtlijstmiddelen. In die periode zijn veel cliënten in zorg genomen die daarvoor op de wachtlijst stonden. Vanaf 2004 zijn er twee trends te signaleren. Ten eerste een groeiende instroom van licht verstandelijk gehandicapte jongeren. Voor een belangrijk deel zijn dat jeugdigen met gedragsstoornissen die in een semi- of intramurale omgeving worden opgenomen. Ten tweede is een toenemende verschuiving naar extramurale zorg meetbaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Extra geld licht verstandelijk gehandicapte jeugd

‘De grootste klappen vallen bij lichamelijk gehandicapten’

Cao-acties dreigen in gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

Kamerdebat over stopzetten zorg aan gehandicapten

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.