Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Persoonsgegevens niet optimaal beschermd in nieuwe Wmo

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp ) heeft kritiek op de wettekst voor de nieuwe Wmo en adviseerde het niet in te dienen. Nu de wettekst toch is aangeboden aan de Tweede Kamer, ligt de bal volgens het college bij de politiek.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Persoonsgegevens niet optimaal beschermd in nieuwe Wmo

In zijn memorie van toelichting gaat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) uitgebreid in op de bezwaren van het Cbp. Sommige Cbp-adviezen wil hij overnemen, maar andere niet. Zo wil hij niet in een Algemene Maatregel van Bestuur vastleggen welke persoonsgegevens precies door welke personen gezien mogen worden. Dat is volgens hem niet uitvoerbaar omdat dit het maatwerk van individuele zorg- en ondersteuningsplannen in de weg zou zitten. ‘Het is niet doenlijk een vaste set concrete gegevens voor te schrijven welke mogen worden verwerkt; dat zal per geval kunnen verschillen. De wetgever kan hierbij niet verder gaan dan zo precies mogelijk

6
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hier staat dus b.v. , als ik het goed begrijp, eigenlijk dat voortaan je kinderpsychiatrisch dossier bij de gemeente in de digitale la komt liggen.
    Voortaan van iedereen een risicoprofiel, en bij de volgende wet de mogelijkheid preventieve enkelbanden op te leggen; als dat tenminste nog een meerwaarde heeft ten opzichte van de dataverzameling die al aangelegd wordt.
    Wat hadden we ook al weer tegen de DDR?

  3. Een financieel goede omgang van de Wmo staat of valt met een persoonlijke benadering en regeling. Dat de kosten van de Wmo uit de hand (dreigen te) lopen heeft te maken met een te algemene regeling en te grote vrijheden voor de aanbieders. Een individuele aanbieding, gedwongen geregeld door de uitvoerders van de Wmo, leidt tot een lastenverlichting van de schatkist, omdat de Wmo dan in zichzelf, goedkoper kan zijn.
    Een computerprogramma dat een dergelijke individuele benadering, ook geanonimiseerd, mogelijk maakt wordt op het moment door Curadomus en een tweetal IT-firma´s ontwikkeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.