Persoonsvolgende zorg is duur en onvoldoende ingebed

Het experiment persoonsvolgende zorg in de Wlz (Wet langdurige zorg) heeft weliswaar ‘mooie resultaten laten zien’ volgens minister Hugo de Jonge (VWS), maar door het loslaten van budgetplafonds in de experimenteerregio’s zijn daar extra kosten gemaakt. Dit is ten koste gegaan van budgettaire ruimte in andere regio’s. Ook zouden cliëntondersteuners beter gevonden moeten worden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ouderenzorg, zorgkosten, Vektis
Foto: AdobeStock

Het experiment persoonsvolgende zorg in de Wlz startte in 2017 en duurde twee jaar. In de regio Rotterdam deed de sector gehandicaptenzorg mee aan het experiment en in Zuid-Limburg de sector verpleging en verzorging. Het doel van de experimenten was het vergroten van de mogelijkheden van cliënten om zorg te kiezen die het beste bij hun past.

De Jonge evalueert het experiment in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zijn informatie op onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Bureau HHM, een onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in de langdurige zorg. Het experiment is uitgevoerd door Vilans, in opdracht

0
475

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.