Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Pgb-bemiddelaars worden ‘cliënt- ondersteuners’

Adviesbureaus voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) zijn zich aan het heroriënteren. In plaats van bemiddelaars zijn ze in de loop van de tijd cliëntondersteuners geworden, compleet met een eigen brancheorganisatie en keurmerk.
Pgb-bemiddelaars worden ‘cliënt- ondersteuners’

De Nederlandse Branchevereniging Erkende Cliëntondersteuners (NBEC). Zo heet de organisatie die voorheen bekend was onder de naam Nederlandse Branchevereniging van PGB-adviseurs. Afgelopen juli wijzigde de koepel zijn naam en ontwikkelde een eigen keurmerk. Secretaris Jacques Roumen van NBEC vertelt wat de beweegredenen waren. “De inhoudelijke werkzaamheden zijn veranderd. Omdat de financiering gaat veranderen, moeten we ons heroriënteren. We helpen mensen, voornamelijk in de psychiatrie, om passende zorgindicaties en passende zorg en zorgaanbieders te vinden. Dat is geen pure pgb-bemiddeling meer.”

Keurmerk Per Saldo

Een van de wijzigingen waar de NBEC op reageert, is de invoering van een maximumbedrag voor zorgbemiddeling. Daar mag vanaf volgend jaar maximaal 250 euro aan uitgegeven worden. Een ander nadeel is dat bemiddelaars zich onder het keurmerk van belangenorganisatie Per Saldo moeten scharen. Dit kost 1000 euro. Bovendien zitten aan het keurmerk van Per Saldo solvabiliteitseisen vast. Bureaus moeten voor ieder budget in bemiddeling een vergelijkbaar bedrag op hun rekening hebben.

Keurmerk

“Dat zijn allerlei maatregelen die zorgbemiddeling bemoeilijken”, zegt Roumen. “Onze diensten zijn echter waardevol voor cliënten en die willen we blijven uitvoeren. Daarom zijn we nu cliëntondersteuners, met een eigen erkenningsysteem.”

Toekomst

“We werken nu in dienst van de client en in de toekomst gaan we mogelijk in dienst werken van een gemeente als zorgmakelaar of in opdracht van een zorgaanbieder”, aldus Roumen. De leden van de NBEC zijn nu druk bezig om hierover afspraken te maken. “We denken zeker een rol te vinden in het begeleiden van mensen in het doolhof van de zorg.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Per Saldo lanceert keurmerk voor pgb-bureaus

Nog steeds groot verschil in berekeningen pgb

Amsterdamse wethouder uit kritiek op pgb-plannen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. Beste A .jacques-visser; Mee eens! Onzin en creatieve vondst deze nieuw functie-naam. Grappig dat mevr. Rovers dat zelf ook toegeeft, terwijl ze zelf ook dat werk doet is het niet?
  Het keurmerk is helaas achterhaald, hoewel het basis idee goed is uiteraard. Tevens moet ik de eerste zorginstelling nog tegenkomen, die zorgmakelaars of o nee, client ondersteuners heten ze nu, in dienst zal gaan nemen! Wat moeten die gaan doen dan? De client is al binnen toch? Of worden dit dan soort ronselaars om cliënten binnen te halen? Ik zie de toegevoegde waarde niet en ik heb deze nooit gezien op een uitzondering na. Maar die uitzonderingen, zouden eigenlijk geen PGB moeten hebben.

 2. Lees alle reacties
 3. cliet bemiddelaars zij niet noodzakelijk. Indien je niet zelfstandig een PGB procedure kan organiseren en het geld niet kunt beheren, dien je geen PGB te krijgen. Afhandeling van contracten en uitbetaling salaris kan namelijk gratis via de Sociale verzekeringsbank
  De wijkverpleegkundige HBO opgeleid kan via het product Advies, instructie en begeleiding tegen een zelfstandig tarief de coördinatie van de verschillende onderdelen aan elkaar koppelen
  Gemeenten AWBZ geldverstrekkers en ziektekosten verzekeringen kunnen in overleg met de verpleegkundigen hier snel uitkomen

 4. Het keurmerk van per Saldo gaat nergens over, een bemiddelaar moet voor een bedrag van 250 euro per jaar (inclusief btw) garrant gaan staan voor bedragen tot 25000 die bij de client op de rekening staan en waar de bemiddelaar geen zicht op heeft. Daar trap je toch niet in.

 5. Kale bemiddeling is ook niet wat mensen zoeken, clienten zoeken mensen die ze helpen om alles wat met zorg te maken heeft, CIZ, zorgkantoor, gemeente, CAK hulpmiddelenleveranciers zorgaanbieders personenalarmering etc op elkaar af te stemmen. Bureau’s die zich alleen maar bezig houden met het opstarten van een zorgvraag heb je weinig aan…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.