Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Pgb-ondernemers buitenspel in AWBZ

De inperking van het persoonsgebonden budget (pgb) heeft grote gevolgen voor aanbieders die zorg leveren aan pgb-houders. Deze zorgverleners willen in reactie op de maatregel zorg in natura gaan leveren om hun klanten te behouden. Hierbij lopen ze tegen obstakels aan.
Pgb-ondernemers buitenspel in AWBZ

Algemeen directeur Berno van der Wal van zorgaanbieder ZeS op maat signaleert dat kleinschalige zorgaanbieders die zich voorheen richtten op pgb-houders, niet zomaar zorg in natura kunnen gaan leveren. ZeS op maat biedt ambulante, extramurale begeleiding. “In anticipatie op de aangekondigde maatregelen voor het pgb hebben wij inmiddels een AWBZ-erkenning aangevraagd en toegekend gekregen. Dat lijkt op dit moment de enige manier om te kunnen blijven doen wat we nu doen. Uit een informatiebijeenkomst van het zorgkantoor van Agis en Achmea blijkt dat lang niet alle kleinschalige initiatieven hetzelfde kunnen doen. Dat komt omdat in de regio’s van Agis en Achmea maar twee nieuwe AWBZ-instellingen worden toegelaten en meer niet. Dat terwijl we het in sommige regio’s over honderden pgb-initiatieven hebben.”

Agis

Woordvoerder Femke Theunissen van Agis zegt het verhaal van Van der Wal te herkennen. “Wij beraden ons momenteel hoe we precies met de maatregelen van VWS om moeten gaan. Ik kan niet bevestigen of er inderdaad maar twee aanbieders bij mogen in onze regio. Het is wel zo dat het aantal toetreders beperkt moet blijven vanwege het budget. Ik denk dat dit voor alle zorgkantoren geldt.”

Contract met zorgkantoor

Een ander knelpunt heeft volgens Van der Wal te maken met flexibiliteit. “Wij kunnen onmogelijk hetzelfde maatwerk leveren zoals we dat deden voor pgb-houders. Dat komt omdat we met allerlei regels van het zorgkantoor te maken krijgen. We hebben een contract met het zorgkantoor in plaats van met de cliënten zelf. Zij verliezen daarmee hun eigen regie.”

Eigen regie

De problemen rond de eigen regie worden ook door brancheorganisatie ActiZ aangestipt in reactie op de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. ActiZ-directeur Aad Koster: “Eigen regie gaat over zelf keuzes kunnen maken over de inkoop en inhoud van de zorg en is daarmee onlosmakelijk verbonden met zelfstandig en zelfredzaam blijven. De inperking van het pgb vindt ActiZ hiermee dan ook niet in lijn en een beperking van de keuzevrijheid.”

Hogere tarieven

Ten slotte ziet Van der Wal het probleem dat de tarieven voor zorg in natura hoger liggen dan de tarieven die in het pgb gerekend worden voor vergelijkbare zorg. “De zorg wordt dus duurder. Dat snap ik wel omdat zorginstellingen een hogere overhead hebben. Ze hebben te maken met administratieve verplichtingen, dure softwarepakketten en dergelijke. Dit budget komt allemaal wel uit dezelfde AWBZ-pot en is binnen het pgb niet noodzakelijk door de eigen regie van cliënten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Demonstratie tegen beperking pgb

Veld trekt ombuigingen AWBZ in twijfel

Kabinet presenteert ombuigingen in AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. Kwaliteit speelt naar mijn idee en ervaringen nauwelijks in rol in de wereld van het PGB. Daardoor kon het idee van ‘betaalde burenhulp’ gemakkelijker postvatten. Dat laatste is nooit de bedoeling geweest. Professionals kunnen zich afvragen of de verdwijnende concurrentie met ‘leken’ nieuwe kansen biedt. Bijvoorbeeld om door de instellingen ingehuurd te worden, omdat die de klus niet kunnen klaren. Dan speelt kwaliteit ineens wel een rol. Half leeg of toch half vol?

  2. Lees alle reacties
  3. Het zogenaamde probleem met de bureautjes is heel eenvoudig op te lossen met een (verplicht) keurmerk (zou medio 2011 al ingevoerd worden, de branche was er klaar voor), dus dat is een non argument… ik ben erg benieuwd naar de werkelijke reden

  4. Ik ben het eens met de stelling dat het PGB om zeep is geholpen door bv malafide bemiddelingsburootjes etc.
    Raar blijft wel dat vergelijkbare zorg middels PGB goedkoper en klantvriendelijker is en niet de voorrang krijgt die het behoeft.Een groot goed zou het zijn als het budget de verzekerde volgt ,dan moeten instellingen ook eens klantvriendelijk worden maar belangrijker nog iedereen ,ook nieuwkomers op de markt krijgen gelijke kansen.Is in alle opzichten beter dan gedwongen winkelnering zoals nu via de zorgkantoor situatie waarbij alles is dichtgetimmerd tussen oude aanbieders.Concurreren op kwaliteit en klantvriendelijkheid zou een groot goed zijn en dat wordt in ieder geval voor een deel weg bezuinigd.

  5. beste lezers,
    Er zijn goede en dubieuze zorgondernemers.
    De goede ondernemers die gecertificeerd zijn volgens de HKZ-normen verdienen alle kansen om onder een licentie van een reguliere AWBZ-instelling hun diensten voort te zetten.We kunnen veel leren van de particuliere ondernemers.
    Een integratie van ervaringen m.b.t. Zorg op Maat verdient onze voorkeur.Het is onmogelijk vanwege demografische en financiele omstandigheden om alle geindiceerde gehandicapten en chronisch zieken te verzorgen in de verpleeg- en verzorgingshuizen.

  6. Ook wij hebben inmiddels de AWBZ erkenning binnen. VOF wordt Stichting. En best wel veel papieren rompslomp. Hebben toch de stap gezet omdat je min of meer gedwongen wordt, wil je de mensen de juiste zorg kunnen blijven geven.
    ZIN is duurder dan PGB en toch denkt men zo te kunnen bezuinigen. Wat is de volgende stap?

  7. Volgens de plannen van de regering wordt ‘begeleiding’ overgeheveld naar de gemeenten. Van AWBZ naar WMO. De ‘aanbieders van PGB-begeleiding’ kunnen het geld volgen en met de gemeenten gaan praten. Op deze transitie wordt onder meer door de VNG stevig ingezet. Dat proces is al langere tijd gaande. De weg naar AWBZ-erkenning zal voor velen ‘doodlopend’ blijken te zijn. Zeg nu eerlijk: wie wil een bureaucratische zorgaanbieder worden? Is dat niet je ziel aan de duivel verkopen? Misschien kunnen de gemeenten de begeleiding van kwetsbare personen en groepen beter uitvoeren dan het ver van de realiteit verwijderde Zorgkantoor. De wijze waarop de PGB-maatregelen worden genomen zijn grof en treft allereerst de PGB-houders. Luie zorgaanbieders worden beloond, Actiz kraait victorie. Oogt als een slechte soap. De vraag rijst of deel blijven uitmaken van deze kermis wel zo zinvol is. Dan zijn plannen die voorbij Welzijn Nieuwe Stijl gaan stukken beter. Succes!

  8. Ben het helemaal eens met dhr van der Wal. Twee dingen. Ten eerste zijn er wel heel veel PGB-aanbieders. En komen er elke maand rapido velen bij. Je kan daar vraagtekens bij zettten?! Ten tweede waarom wordt zorg ‘minder’ als de regie niet meer bij de ouders ligt!? Dus als de ouders niet klagen dan leveren we slechte en minder zorg. Dat is wel heel makkelijk je verantwoordelijkheid ontlopen zeg. Het wordt tijd dat ‘ZIN”-zorginstellingen/inniatieven ook eens gaan begrijpen waar het om gaat en waar ze voor zijn. Waar wil de klant voor betalen. Warme en persoonlijke zorg en aandacht. Inplaats van pillen en zware gedragstherapie. Wat heel veel geld kost! Ik vind het onzin dat alleen maar goede zorg kan worden geleverd als ouders de regie hebben. Zorginstellingen die liever vergaderen, met vastgoed en IT bezig zijn moeten een schop onder de kont krijgen. Er is geld zat in de zorg. Alleen komt ie niet op de juiste plek terecht. En wordt ie niet goed besteed.

  9. Natuurlijk is het jammer dat binnen de PGB niet de juiste maatregelen genomen zijn omdat het probleem niet juist gedefinieerd was en de politieke moed ontbreekt om verfijning in de regeleling aan te brengen.
    Hoogwaardige PGB aanbieders kunnen in samenwerking met toegelaten instellingen naar oplossingen zoeken. Better Life Thuiszorg heeft hiervoor een concept ontwikkeld.

  10. Herkenbaar @zesopmaat! Wij zijn ons ook als de bliksem aan het voorbereiden om niet ten onder te gaan door deze bezuiniging.
    Kreeg eind april van de ‘Generaal Directeur Langdurige Zorg’ officieel nog een “Zorgheld” oorkonde uitgereikt voor emile.nu, omdat we een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg.
    Nog geen twee maanden later zouden we in theorie per 1.1.2012 buitenspel worden gezet!
    In de programma brief ‘Langdurige zorg’ van Staatssecr. VWS staat dat overigens wel dat succesvolle initiatieven die door het PGB zijn ontstaan worden geholpen ik ben heel erg benieuwd hoe ze dat gaan doen!

  11. Alle voorgenomen maatregelen werken contra productief. En iedereen weet het, alleen is de pgb voorziening kapot gemaakt door media en enkele misbruikers. Inmiddels zijn er voldoende maatregelen die oneigenlijk gebruik grotendeels voorkomen, maar toch wordt het kind met het badwater weggegooid. PGB ondernemers gaan ten gronde en veel goede en goedkope werkgelegenheid verdwijnt uit de zorg. Deze zorgontmanteling maakt plaats voor de veel duurdere en soms minder effectieve Zorg in Natura.
    En dit allemaal op grond van ondeugdelijke informatieverstrekking aan beleidsmakers en politici!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.