Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia voert omstreden herstelplan door

Leden van de vakbond AbvaKabo FNV hebben het principe-akkoord over het sociaal plan van zorginstelling Philadelphia afgewezen. Belangrijke reden is dat de raad van bestuur weigert president-commissaris Elco Brinkman de laan uit te sturen. Het bestuur van Philadelphia zegt het herstelplan toch uit te gaan voeren.

De bonden willen inzage in de jaarrekening 2008, het onmiddellijke vertrek van president-commissaris Elco Brinkman en schriftelijk inzage in de vertrekregelingen voor de leden van de raad van bestuur. Volgens vakbondwoordvoerder Jan Kramer is de jaarrekening 2008 al wel af, maar weigert het Philadelphia-bestuur dit document vrij te geven. Daarbij worden de vertrekregelingen van bestuursleden die in 2009 zijn vertrokken pas openbaar in het jaarverslag van 2010. “Wij willen deze vertrekregelingen nu zien, zodat we niet zoals in de casus Meavita ineens worden geconfronteerd met regelingen van een half miljoen voor falende bestuurders”, aldus Kramer.

Interimmers

Naast deze punten onderhandelen partijen ook over extern aangetrokken personeel. Er staan driehonderd vaste banen op de tocht, maar volgens de vakbond is er wel 18 miljoen ingeboekt voor externe adviseurs en inhuur-personeel. “Wij hebben een brief naar alle werknemers van Philadelphia gestuurd met daarin de constatering dat er in de ondersteunende diensten ontzettend veel interimmers zijn aangenomen. Dat terwijl er voor vaste aanstellingen een vacaturestop van kracht is. Wij vinden dat wanneer het bestuur personeel ontslaat, eerst naar de externen wordt gekeken.”

Philadelphia bestuur

Volgens het Philadelphia-bestuur hebben de bonden het sociaal plan eerder goedgekeurd en komen ze nu met andere eisen op tafel. Het bestuur van Philadelphia schrijft in een persverklaring het onbegrijpelijk te vinden dat de bonden nu niet meer overeenstemmen met het sociaal plan. “Het bestuur vindt het onverantwoord om het herstelplan nog langer uit te stellen in verband met haar financiële situatie. Daarom voert Philadelphia het herstelplan per direct uit.” Een woordvoerder van Philadelphia legt uit: “Het herstelplan werkt als een tweetrapsraket. Over beide onderdelen van dit plan is overeenstemming bereikt. Nu willen de bonden aan het tweede gedeelte van het plan nog extra voorwaarden verbinden. Het bestuur vindt dat onverantwoordelijk omdat de onderhandelingen al een half jaar in beslag hebben genomen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Philadelphia sluit sociaal akkoord met bonden

Philadelphia wil deze week sociaal akkoord

‘VGN moet stelling nemen tegen Philadelphia’

‘Stel oud-bestuurders Philadelphia aansprakelijk’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.