Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Philips verdacht van omkopen Poolse ziekenhuisdirecteuren

Mark van Dorresteijn
Justitie in Polen verdenkt elektronicaconcern Philips van het systematisch omkopen van ziekenhuisdirecteuren. Dat melden de NOS en het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van onderzoeksmateriaal van het Poolse Openbaar Ministerie dat zij in handen hebben gekregen.
Philips verdacht van omkopen Poolse ziekenhuisdirecteuren

De komende maand staan drie oud-Philips-medewerkers terecht op beschuldiging van omkoping. Ook een aantal van de beweerde corrupte ziekenhuisdirecteuren staat voor de rechter. De directeuren zouden, als tegenprestatie voor het betaalde smeergeld, apparatuur van Philips hebben aangeschaft.

Steekpenningenfonds

Het FD schrijft dat Philips volgens de Poolse justitie een steekpenningenfonds heeft opgezet om de praktijken te financieren. De Duitse vestiging van Philips in Hamburg zou bij de zaak betrokken zijn. Het onderzoek spitst zich toe op twintig gevallen van omkoping in Zuid-Polen. De medewerkers zijn inmiddels ontslagen en Philips is bezig met een eigen intern onderzoek naar de zaak.

Handelaar

De zaak kwam aan het licht toen een handelaar in Philips-apparatuur in Zuid-Polen naar justitie stapte. De handelaar, Marian Kulig, hielp tussen 2000 en 2006 twee Philips-directeuren contant geld vrij te maken, waarmee ziekenhuisdirecteuren werden omgekocht en de Philips-directeuren zichzelf premies toekenden. “Ik weet niet of de leiding in Nederland ergens van af wist, maar de winst die Philips in die periode in Polen realiseerde met de verkoop van medische apparatuur was het resultaat van misdadige praktijken”, aldus Kulig in het dagblad. De aangeklaagde Philips-directeuren willen niet met de pers praten.

Reactie Philips

Een woordvoerder van Philips bevestigde dat er een zaak loopt in Polen, maar wilde inhoudelijk niet reageren. Wel gaf hij aan dat Philips een eigen onderzoek is gestart en volledig met de betrokken autoriteiten meewerkt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Philips en Alysis Zorggroep sluiten megacontract

Maasziekenhuis Pantein laat Philips voor technologie zorgen

Zorginvesteringsfonds gespekt door Philips

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ingeval van openbare inschrijving op medische projecten, gefinancierd door wat voor instantie dan ook (African Development Bank, VN, EG, Gezondheidsministeries in wat voor landen dan ook) wordt er in het aanbestedingsbedrag standaard rekening gehouden met een bedrag aan gelden die onder de tafel aan derden moeten worden verstrekt om een project binnen te halen. Kortom, dit is absoluut geen nieuws, maar common practice

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.