Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw miljoenenverlies voor Pantein

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Zorgorganisatie Pantein heeft 2016 afgesloten met een verlies van 2,2 miljoen euro. In 2014 en 2015 schreef de zorgorganisatie uit Boxmeer ook al rode cijfers. De Rabobank heeft een waiver verstrekt voor het niet-behalen van de afgesproken financiële ratio’s.
Geld_Fotolia_400.jpg
Foto: Fotolia

Pantein bestaat naast het een ziekenhuis in Boxmeer, uit thuiszorg Pantein en Zorgcentra Pantein. Die laatste twee onderdelen wisten wel een positief resultaat te boeken van respectievelijk 60.000 euro en 600.000 euro. De zorgorganisatie uit Boxmeer schreef de voorgaande jaren ook al rode cijfers. In 2014 bedroeg het verlies 9 ton. Dat was in 2015 opgelopen tot 4,2 miljoen euro. Voor de raad van bestuur was dit aanleiding om in april 2016 een reorganisatie te starten, het eerste herstelplan.  In augustus 2016 constateerde het bestuur echter dat dit onvoldoende effect sorteerde. Hierop is een tweede herstelplan speciaal voor het ziekenhuis opgesteld. Pantein maakte toen bekend te streven naar een kostenverlaging van 10 miljoen euro. Het verlies van 2,2 miljoen over 2016 is volgens de raad van bestuur voor een belangrijk deel te wijten aan de reorganisatie, die 7,5 miljoenen euro’s kost. De vruchten van de reorganisaties worden naar verwachting pas in 2017 geplukt. Voor 2017 staat volgens de begroting een positief resultaat van 2,3 miljoen euro in de boeken. Het eerste kwartaal is volgens Pantein volgens de begroting afgesloten.

Bestuur Pantein is optimistisch

Volgens een verklaring van Pauline Terwijn, sinds maart 2016 aangesteld als bestuursvoorzitter, in een persbericht is 2016 een ‘pittig jaar’ is geweest. ‘De omkering is in gang gezet. Dankzij een afslanking en vereenvoudiging van de organisatie en bovenal de inzet van alle betrokkenen hebben we in korte tijd hele grote stappen gezet. Ons resultaat, exclusief incidentele posten, was eind 2016 7,5 miljoen beter dan 2015. Toch kun je in één jaar niet een totaal financieel herstel realiseren. Mede door reorganisatiekosten, met name het sociaal plan, sloten we 2016 negatief af. Voor 2017 is de verwachting dat we positief afsluiten. Tot op heden liggen we goed op schema. Dat is ook belangrijk, want een positief resultaat is noodzakelijk om te investeren in goede zorg in de regio. Dat besef is er ook bij financiers, verzekeraars en strategische partners. Samen met hen hebben we de afgelopen tijd belangrijke stappen gezet. Zij hebben vertrouwen in de aanpak van Pantein uitgesproken. Het besef is groot dat goede zorg alleen mogelijk is met een gezonde bedrijfsvoering en haalbare financiële kaders waarin iedereen z’n verantwoordelijkheid neemt.’

Rabobank geeft waiver af

Ondanks het herstel heeft de Rabobank wel een waiver afgegeven, een verklaring dat de zorgorganisatie niet voldoet aan bepaalde financiële ratio’s. Zo zou Pantein een solvabiliteit van 8 procent moeten hebben. De waiver geeft de Rabobank het recht om leningen op te eisen, maar daar ziet de bank vanaf, zo valt te lezen in de jaarrekening.

Negatief derivaat

Verder is opmerkelijk dat Pantein, dat een betrekkelijk nieuw ziekenhuis heeft, een derivaat heeft afgesloten om het risico op rentestijgingen af te dekken. De waarde van dit derivaat is echter 25,6 miljoen euro negatief. Pantein heeft daardoor een bijstortverplichting aan de Rabobank. Met de Rabobank is echter afgesproken dat dit niet hoeft, tenzij de negatieve waarde van het derivaat meer wordt dan 35 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.