Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pioneers in healthcare’ krijgen 0,5 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het 'Pioneers in Health Care Innovatiefonds' van de Universiteit Twente (UT), Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Menzis heeft negen onderzoeksvoorstellen beloond met een bedrag van in totaal 0,5 miljoen euro.
E health.fotolia.jpg
Foto: fotolia

De vouchers zijn gisteren officieel uitgereikt in Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Winnaars
De winnende onderzoeken zijn:

 1. Snelle point-of-care sepsis test
  De huidige manier van testen is of te traag, zoals met bloedkweek, of onbetrouwbaar, omdat de testen gebaseerd zijn op slechts één biomarker. Een snelle en betrouwbare diagnose van bloedvergiftiging zal de behandeling hiervan verbeteren en vele levens kunnen redden.
 2. Biomarkers bij mesenteriaal ischemie
  Mesenteriaal ischemie kent een hoge mortaliteit en morbiditeit, omdat het vaak te laat wordt ontdekt. Ontwikkeling van een ‘Lab-on-a-Chip test’ moet een minimaal invasieve, eenvoudige en relatief goedkope bloedtest opleveren.
 3. Snelle microsensor om bacteriële infecties bij COPD exacerbaties te diagnosticeren
  Patiënten met COPD hebben een tot drie keer per jaar een opvlamming. De helft hiervan wordt veroorzaakt door een infectie, deels door bacteriën.
 4. Diagnostisch apparaat voor obstructief slaap apneu
  Ontwikkeling van een innovatieve neussensor waarmee zuurstofgehalte en ademhaling simultaan kunnen worden gemeten in de thuissituatie.
 5. Laagveld MRI als diagnosticum voor het simultaan differentiëren tussen mogelijke oorzaken van problematische knieprothesiologie
  Opstellen van een scan-protocol om pijn of instabiliteitsklachten na plaatsing van een knieprothese te diagnosticeren.
 6. Diabetes en Leefstijl Coaching Project Twente (DELICATE)
  Verzamelen van gegevens die regulier niet beschikbaar zijn maar wel noodzakelijk voor inzicht in de individuele glucoseregulatie.
 7. Diabetische voeten in de spotlight
  Opzetten van een camera-gebaseerd monitoringssysteem voor thuis te ontwikkelen dat de patiënt en de professional vroegtijdig inzicht geeft in de ontwikkeling van complicaties van de voet.
 8. Zelfmanagement en telemedicine bij patiënten met COPD en chronisch hartfalen
  Komen tot een motiverend zelfmanagementprogramma voor de thuissituatie, met hulp van sensoren, inhalatoren en een avatar voor betere communicatie.
 9. “Up and go” na een heupfractuur
  Ontwikkeling van een technologie ondersteunde dienst die de voortgang van de oudere in zijn revalidatie proces tot zes maanden na operatie monitort.

Innovatiefonds
Het ‘Pioneers in Health Care Innovatiefonds’ reikte voor het derde jaar een half miljoen euro uit. Hiermee wil het fonds samenwerkingsinitiatieven stimuleren die leiden tot nieuwe technologieën die de zorg voor patiënten verbeteren. De partners kijken niet alleen naar oplossingen voor voor de hand liggende problemen maar ook naar ‘serendipiteit’: ‘het mogelijk maken van onverwachte kansen.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.