Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Plan: Budgetbejaardenhuis in Koepelgevangenis

Mark van Dorresteijn
Ouderen die moeilijk rond kunnen komen, kunnen vanaf 2017 huisvesting vinden in de Koepelgevangenis in Breda. Ondernemer Aad Ouborg wil de Koepelgevangenis veranderen in een budget bejaardenhuis.
Plan: Budgetbejaardenhuis in Koepelgevangenis
Foto: G. Lanting

In het Budget Bejaardenhuis delen bewoners een kamer en wordt de zorg zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daardoor kunnen senioren voor de helft van de prijs van een normaal bejaardenhuis gehuisvest worden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2017 hun intrek nemen in Budget Bejaardenhuis de Koepel.

Domotica en robotica

Door slim gebruik te maken van de al aanwezige voorzieningen, kan de Koepelgevangenis gemakkelijk omgebouwd worden tot een bejaardenhuis voor 900 bejaarden. De cellen worden ingericht als simpele maar comfortabele kamers. In het Budget Bejaardenhuis delen senioren hun kamer met een medebewoner, tegen meerprijs is een privékamer echter ook mogelijk. Om personeelskosten tot een minimum te beperken wordt de zorg zoveel mogelijk geautomatiseerd door bijvoorbeeld zorgrobots in te zetten voor het uitdelen van medicijnen. Via een camerasysteem wordt er 24 uur per dag toezicht gehouden en kunnen familieleden in contact blijven met de bewoners.

Groeiende groep financieel zwakke senioren

Ouborg: ‘Ik zie een groeiende groep senioren die er financieel niet goed voor staan. Ze kunnen moeilijk rondkomen en hebben geen goed pensioen opgebouwd. Omdat ze financieel niet zelfstandig zijn komt de zorg steeds vaker, niet alleen fysiek, maar ook financieel op de schouders van de familie terecht. Niet iedereen wil of kan dat. Voor deze mensen kunnen wij met het Budget Bejaardenhuis écht een oplossing bieden. In een gewoon bejaardenhuis is de vanaf prijs 65 euro per dag, wij verwachten dat dit bij ons voor 29 euro per dag kan. Ik denk echt dat hier in de toekomst veel behoefte aan zal zijn. Bovendien kunnen we de gevangenissen die nu gesloten worden, zo een goede nieuwe functie geven.’

Plan

Ouborg wil benadrukken dat het hier om een plan gaat. Pas bij voldoende interesse wordt het plan verder uitgewerkt en gedeeld met betrokken partijen zoals de Rijksgebouwendienst en de Gemeente Breda. Wanneer het Budget Bejaardenhuis een succes blijkt, wordt er gekeken naar mogelijkheden om de formule landelijk uit te rollen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.