
De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Ian Leistikow, senior inspecteur IGJ en bijzonder hoogleraar, pleit er in de podcast Voorzorg voor om de deuren wagenwijd open te zetten voor veiligheidsexperts uit andere sectoren om de gezondheidszorg een spiegel voor te houden. “Dan kunnen we weer grote stappen zetten naar veiligere zorg.”
Ondersteuning bij gebruik van digitale zorg moet voor iedereen toegankelijk worden. Dat is de ambitie van Merlijne Sonneveld, oprichter en bestuurder van de Helpdesk Digitale Zorg. Tegelijkertijd merkt ze dat naast digitale vaardigheden ook wantrouwen een belemmering vormt, vertelt ze in de podcast Voorzorg.
In deze podcast is te gast Aiko de Raaf, landelijk kwartiermaker Integraal Zorgakkoord. Hij vertelt over zijn drive om op het gebied van de zorg te gaan werken, over de transformatieplannen en hoe deze in de tijd veranderen. Hij wordt vooral enthousiast van transformatieplannen waarvan de betrokken partijen zeggen: “Met of zonder het geld, wij gaan wel door. Maar als we het geld krijgen, kunnen we sneller.”
Ernst Klunder wil hogere tarieven voor de zwaarste cliënten – de zogenaamde VG7. “Op deze manier zijn we de sector aan het uithollen", zegt de bestuursvoorzitter van gehandicaptenzorgaanbieder ‘s Heeren Loo in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.
Innovatie in de huisartsenzorgen is keihard nodig, maar is moeilijk tot stand te brengen. Personele schaarste, hoge werkdruk en problemen met de huisvesting zijn daar oorzaken van. Dat komt naar voren in deel 5 van de podcastreeks De Nulpraktijk.
Autoritair leiderschap wint wereldwijd steeds meer terrein. Vrouwelijk leiderschap is het antidote om macht en eigen belang aan de kant te schuiven en bij te dragen aan het grotere geheel. Dat zegt Carina Hilders, hoogleraar medisch management en leiderschap en bestuursvoorzitter van UMC Utrecht, in de podcast Voorzorg.
Gedegen onderzoek moet bij zorginnovatie meer aandacht krijgen, stellen Erasmus MC-bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer en TU Delft-hoogleraar Richard Goossens in de podcast Voorzorg. Hun instellingen vormen samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een zogeheten convergentie, die een volgende fase ingaat.
Kwetsbare ouderen worden na een ziekenhuisopname veelal draaideurpatiënt. Proactieve zorgplanning kan veel leed en ongewenste zorg voorkomen. In Noord-Holland hebben de cure, care en eerste lijn daarom de handen ineengesloten. Daarover vertellen ziekenhuisbestuurder Jurgen Sernee, projectleider Noor Toet en onderzoeker Marjon van Rijn in de podcast Voorzorg.
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.