Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Voorzorg | Dai Carter: ‘Leiderschap is per definitie kwetsbaar’

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
Als commando speciale operaties leerde Dai Carter omgaan met zeer stressvolle situaties. Nu hij niet meer voor defensie werkt, heeft hij zich een nieuwe missie gesteld: de mentale kracht van zoveel mogelijk mensen versterken. In zijn boek Nu of Nooit. Bouw aan je mentale kracht met levenslessen van een commando speciale operaties wijdt hij een hoofdstuk aan leiderschap. Dat is per definitie kwetsbaar, vertelt hij in de podcast Voorzorg.
Dai Carter in podcast Voorzorg

De coronacrisis, een oorlog op het Europese continent, de klimaatcrisis. Er is meer dan genoeg om je zorgen over te maken. Als je aan het front staat, en ex-commando Dai Carter rekent daar zorgverleners, politie, brandweer en leerkrachten ook toe, heb je een flinke kluif. Vooral in de zorg en welzijnssector hebben medewerkers de taak om patiënten en jongeren fysiek maar vooral mentaal te begeleiden. In plaats van dat hulp verleend moet worden, bijvoorbeeld wanneer iemand in de put zit, wil Carter dat iedereen beter uitgerust is om mentale klappen op te vangen.

Mentaal krachtig

In zijn boek Nu of Nooit. Bouw aan je mentale kracht met levenslessen van een commando speciale operaties beschrijft hij hoe hij mentaal krachtig werd tijdens zijn dertien jaar bij de Koninklijke Landmacht, waarvan tien jaar bij het Korps Commandotroepen. Hoe verwerkte hij als jongen van begin 20 missies waarbij de kogels om zijn oren vlogen? ‘Zeker niet altijd goed’, geeft hij toe. Hij zocht zijn toevlucht in drinken en overmatig veel sporten. ‘Eigenlijk verwerkte ik het helemaal niet.’

En juist daarom wilde hij uitzoeken wat effectieve manieren zijn om stressvolle situaties te verwerken. Hij dook de boeken in en ontwikkelde zijn eigen model van mentale kracht, bestaande uit vier componenten: fysiek, cognitief, emotioneel en spiritueel.

Stressvol werk behapbaar maken

Volgens Carter kunnen alle zorgverleners met dit model hun stressvolle werk beter behapbaar maken. Als ze zorgen dat ze fysiek fit zijn, een sociaal netwerk hebben waarmee ze hun kopzorgen kunnen bespreken en zo nu en dan momenten van stilstaan en reflectie inbouwen. Bovendien heeft hij een interessante kijk op hoe leidinggevenden kunnen bijdragen aan het vormen van een goed werkend team dat voor en met elkaar strijdt.

Persoonlijk leiderschap

In zijn boek zoomt hij in op persoonlijk leiderschap. Dat gaat volgens Carter over het zien van kansen en het benutten van je eigen kracht. ‘Er zijn allerlei definities van leiderschap, maar ik ben fan van Brené Brown en haar benadering. Zij benadert leiderschap vanuit kwetsbaarheid. Door jezelf op de voorgrond te zetten, stel je jezelf kwetsbaar op. Dat zul je ook moeten doen om mensen mee te nemen in je verhaal en mee te nemen in je missie. Daar creëer je draagvlak mee. Een groot deel van leiderschap bestaat uit een groep individuen emotioneel intelligent sturing geven.’

Luister naar Dai Carter in de podcast Voorzorg >>

Dai Carter in podcast Voorzorg

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.