Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Voorzorg: Het politieke spel rondom de acute zorg

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De acute zorg in ziekenhuizen staat aan de vooravond van een grote verandering. Zorgvisie-redacteur Bart Kiers vertelt over het politieke spel rondom dit dossier in de podcast Voorzorg.
Voorzorg 36 Redacteur Aan Tafel Acute Zorg
Foto: ANP/Robin Utrecht

Als het aan het ministerie van VWS ligt, wordt het aantal spoedeisende-hulpposten (SEH’s) van ziekenhuizen gehalveerd. Dat staat in de ‘houtskoolschets acute zorg’ dat VWS in de zomer van 2020 publiceerde.

Personeelstekort

Op die schets kwamen veel reacties. Het lijkt er namelijk op dat de kleinere ziekenhuizen hun SEH kwijtraken, en een SEH is essentieel voor het bestaan van een ziekenhuis. Tegelijkertijd is er een groot personeelstekort. Voldoende gekwalificeerd personeel vinden om een SEH kwalitatief op niveau te houden, is vooral op het platteland lastig.

Corona

Aan de andere kant liet de coronapandemie het belang zien van het uitgebreide netwerk acute zorg. Pleit dat voor het behoud van de regionale SEH’s? En ten koste waarvan? Bart Kiers kent alle argumenten voor en tegen en vertelt erover in de podcast Voorzorg, een aflevering in de serie Redacteur aan tafel.

Meer lezen?

Bart Kiers sprak onder andere Ernst Kuipers en Loek Leenen over specifiek de concentratie van acute multitraumazorg. Hij beschreef de plannen van de NZa rond de beschikbaarheidsbijdrage en het kwaliteitskader van het Zorginstituut. Marcel Levi zou het juist over een andere boeg gooien.

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.