Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Voorzorg: Terugblik op een bewogen zorgjaar 2021

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Het was een gek jaar. Lockdowns en afschalingen van de zorg gaven een gevoel van déjà vu. Toch was 2021 meer dan een saaie herhaling van 2020. In een bijzondere aflevering van de podcast Voorzorg blikt de redactie van Skipr, Zorgvisie en Qruxx terug op het belangrijkste nieuws en de meest opvallende ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg.
Voorzorg 44 Terugblik 2021
© Orawan / stock.adobe.com

In de serie Redacteur aan Tafel kijken we met hoofdredacteur Simon Broersma terug op een bewogen zorgjaar. We schreven veel over de financiële en organisatorische gevolgen van de coronacrisis voor zorgaanbieders. De coronacompensatie bleek niet in alle gevallen toereikend. De druk op het personeel maakte tekorten nog nijpender dan ze al waren. De inhaalzorg werd treurig genoeg weer niet ingehaald.

Druk op de ketel

De coronapandemie bewoog met de seizoenen mee, maar hield de druk op de ketel. Het virus verschoof in het voorjaar en de zomer even naar de achtergrond, maar drong zich in het najaar weer stevig op. In de sector werden verwoede pogingen gedaan om andere onderwerpen op de voorgrond te krijgen en houden.

Beloning

Zo startte de discussie over de beloning van zorgmedewerkers al in 2020. Deze strijd werd in 2021 verder gevoerd in coa-onderhandelingen voor meerdere sectoren. Verpleegkundigen wonnen in de cao voor umc’s belangrijke slagen, maar elders is de strijd nog lang niet uitgewoed. Het is vaak een gevecht niet alleen om meer salaris, maar ook om professionele autonomie. Zorgverleners willen niet alleen maar regeltjes naleven, maar zelf mee kunnen bepalen wat goed is voor hun patiënt.

Netwerkzorg

In de Skipr99 zagen we dit jaar de invloed van medisch professionals verder toenemen. Van bestuurders hoorden we hoe ze de banden binnen en buiten hun zorgorganisaties aanhaalden. Samenwerken werd het nieuwe concurreren en marktwerking een gefluisterd vies woord uit het verleden. Netwerkzorg is een onderwerp waar we in de komende jaren zonder twijfel nog veel over gaan melden. Net zoals de verschillende (nieuwe) technologieën die nodig zijn om het allemaal te ondersteunen.

Agenda

Met de komst van het coalitieakkoord is een deel van de agenda voor de zorg al gezet. Passende zorg is – na zinnige zorg/juiste zorg op de juiste plek/substitutie – het nieuwe medicijn tegen de alsmaar stijgende zorgkosten. Of het meer dan een modewoord wordt, moet blijken. Stelselwijziging is de naam van het monster, die wij nog altijd niet mogen uitspreken. Ook al gaf oud-secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS dit jaar toe dat mensen binnen dit stelsel stelselmatig van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Meer afleveringen van onze podcast luistert u in uw favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple podcast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.