In de serie Redacteur aan Tafel kijken we met hoofdredacteur Simon Broersma terug op een bewogen zorgjaar. We schreven veel over de financiële en organisatorische gevolgen van de coronacrisis voor zorgaanbieders. De coronacompensatie bleek niet in alle gevallen toereikend. De druk op het personeel maakte tekorten nog nijpender dan ze al waren. De inhaalzorg werd treurig genoeg weer niet ingehaald.
Druk op de ketel
De coronapandemie bewoog met de seizoenen mee, maar hield de druk op de ketel. Het virus verschoof in het voorjaar en de zomer even naar de achtergrond, maar drong zich in het najaar weer stevig op. In de sector werden verwoede pogingen gedaan om andere onderwerpen op de voorgrond te krijgen en houden.
Beloning
Zo startte de discussie over de beloning van zorgmedewerkers al in 2020. Deze strijd werd in 2021 verder gevoerd in coa-onderhandelingen voor meerdere sectoren. Verpleegkundigen wonnen in de cao voor umc’s belangrijke slagen, maar elders is de strijd nog lang niet uitgewoed. Het is vaak een gevecht niet alleen om meer salaris, maar ook om professionele autonomie. Zorgverleners willen niet alleen maar regeltjes naleven, maar zelf mee kunnen bepalen wat goed is voor hun patiënt.
Netwerkzorg
In de Skipr99 zagen we dit jaar de invloed van medisch professionals verder toenemen. Van bestuurders hoorden we hoe ze de banden binnen en buiten hun zorgorganisaties aanhaalden. Samenwerken werd het nieuwe concurreren en marktwerking een gefluisterd vies woord uit het verleden. Netwerkzorg is een onderwerp waar we in de komende jaren zonder twijfel nog veel over gaan melden. Net zoals de verschillende (nieuwe) technologieën die nodig zijn om het allemaal te ondersteunen.
Agenda
Met de komst van het coalitieakkoord is een deel van de agenda voor de zorg al gezet. Passende zorg is – na zinnige zorg/juiste zorg op de juiste plek/substitutie – het nieuwe medicijn tegen de alsmaar stijgende zorgkosten. Of het meer dan een modewoord wordt, moet blijken. Stelselwijziging is de naam van het monster, die wij nog altijd niet mogen uitspreken. Ook al gaf oud-secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS dit jaar toe dat mensen binnen dit stelsel stelselmatig van het kastje naar de muur worden gestuurd.