Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Politie moet niet stoppen met vervoer verwarde personen’

Redacteur Zorgvisie
De politie moet niet helemaal stoppen met het vervoer van personen met verward gedrag. Dat zeggen burgemeesters van de G32, de middelgrote gemeenten, in Trouw. Volgens hen kan het vervoer in de provincie onmogelijk worden uitgevoerd zonder de politie.
Sirene-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Fred Crone, burgemeester van Leeuwarden, denkt dat het plan van de politie om helemaal te stoppen met het vervoer van personen met verward gedrag onrealistisch is en bovendien een schadelijk effect kan hebben. ‘Omdat je nooit van tevoren weet of het vervoeren van een verward iemand uit de hand loopt, is de politie vaak nodig, ook al is er nog geen strafbaar feit gepleegd. Want alleen zei heeft het geweldsmonopolie’, zegt hij in dagblad Trouw.

Vervangen vervoer verwarde personen
De politie wilde per 1 januari 2017 stoppen met het vervoer van deze groep. Maar omdat er nog niet overal een goed alternatief was, werd besloten om nog door te gaan tot de ggz en gemeenten zelf geschikt vervoer konden organiseren. Op verschillende plekken in het land zijn er inmiddels pilots gestart met andere vervoersdiensten, zoals de psycholance, de crisisdienstauto en de GGZ Vervoersdienst. Maar volgens Crone draaien die pilots vooral in grote steden en is het in de kleinere gemeenten niet altijd mogelijk om met een dergelijke methode te werken. Psycholances inzetten is volgens hem bijvoorbeeld in Friesland geen optie. ‘Die staan dan een groot deel van de dag niets te doen en dat kost geld. Dat geldt voor andere provincies net zo. Het is mogelijk om de politie een deel van het vervoer uit handen te nemen, maar het moet altijd een mix blijven.’

De politie laat in het dagblad weten toe te werken naar een stop van het vervoer van personen met verward gedrag, maar dat wel samen met de burgemeesters vorm te willen geven.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.