Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politieauto’s uitgerust met defibrillators

Redactie Zorgvisie
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gaat 3000 noodhulpauto’s van Automatische Externe Defibrillator’s (AED’s) voorzien.

Deze apparaten kunnen levensreddend zijn bij een hartstilstand.

De Nederlandse Hartstichting is verheugd over dit besluit omdat de politie regelmatig minuten eerder dan een ambulance bij een ongeval aanwezig is. Bij een hartstilstand stijgen de overlevingskansen naarmate er sneller een reanimatie wordt uitgevoerd. Met zijn besluit geeft de minister uitvoering aan de motie Algra c.s., die in april 2005 is aangenomen.

6 minuten

De Hartstichting start in april 2007 een campagne om het grote belang van de eerste zes minuten bij een hartstilstand onder de aandacht van het publiek te brengen. In deze campagne wordt uitgelegd hoe een hartstilstand te herkennen is en welke achtereenvolgende stappen moeten worden doorlopen. De campagne is een van de onderdelen van het Nationaal Programma Hartstilstand waarmee de Hartstichting de overlevingskansen bij een hartstilstand wil verhogen van de huidige 10% naar 25%.

300 Nederlanders

Plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis treft 300 Nederlanders per week. Bij ongeveer 50% van hen is sprake van het zogenaamde ventrikelfibrilleren, een hartritmestoornis die uitsluitend kan worden beëindigd door een of meer elektrische schokken met een AED. Getrainde leken gebruiken in toenemende mate de AED bij een hartstilstand, waarbij tijd een cruciale rol speelt. Indien een omstander of getuige in de eerste zes minuten bij een hartstilstand direct een ambulance oproept via 112, direct reanimeert – hartmassage en beademing- en defibrilleert met een AED, is de kans op overleving 50 – 70 procent. (Hartstichting)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.