Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Politiek hekelt gouden handdruk

De politiek veroordeelt vandaag in Zorgvisie massaal de gouden handdruk die zorgbestuurder Gerard Tanke na zijn vertrek bij Amsterdam Thuiszorg ontving.

CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries noemt de handdruk niet uit te leggen. “Enerzijds vraagt Amsterdam Thuiszorg om een financiële injectie om te overleven en tegelijkertijd wordt een bedrag van deze omvang toegekend aan een slecht functionerende bestuurder”, zegt De Vries. Het CDA zal bij de behandeling van het kabinetsstandpunt op het advies van de Commissie Dijkstal over topinkomens in de semi-publieke sector vragen naar de mogelijkeid om exorbitante vertrekregelingen aan banden te leggen.

Ontslagvergoeding

Ook Groen Links heeft bij monde van Kamerlid Kees Vendrik geen goed woord over voor de gouden handdruk. “Dit deugt niet. Al eerder heb ik me boos gemaakt over een ontslagvergoeding van een miljoen euro ten gunste van een vertrekkende directeur bij Icare, enige tijd geleden”, zegt Vendrik. Groen Links wil het huidige ontslagrecht aanpassen om de praktijk van hoge opstappremies tegen te gaan. “ Wij willen het ontslagrecht juist omdraaien teneinde de werknemers met de laagste inkomens en de slechtste contracten als eerste te beschermen. De directeuren kunnen zichzelf prima redden. Ik snap daarom ook niet waarom de SP en de PvdA het huidige ontslagrecht als progressief willen verdedigen”, aldus Vendrik.

Verbod

De SP ziet de oplossing in het direct verbieden van te hoge premies. “Het is onvoorstelbaar dat zorgkantoren, gemeenten, de Zorgautoriteit en ook politiek Den Haag dit soort exorbitante zelfverrijkking niet aan banden leggen. Het zou wettelijk verboden moeten worden. Het gaat om publiek geld”, aldus een SP-woordvoerder. (Zorgvisie – Bart Kiers/Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Tanke van Amsterdam Thuiszorg vangt 6,5 ton vertrekpremie

Nieuwe code voor beloning zorgbestuur

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.