Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politiek verafschuwt situatie vastgebonden gehandicapte

Mark van Dorresteijn
In de politiek is woensdag alom afschuw uitgesproken over de leefomstandigheden van de 18-jarige zwaar gehandicapte Brandon. Hij heeft de afgelopen drie jaar vrijwel geen buitenlucht gezien en zit veelal vastgebonden in een tuigje in de instelling 's Heeren Loo in Ermelo.

Vervolgens stelden Tweede Kamer en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) in een spoeddebat vast dat pogingen om Brandons situatie te verbeteren niet opgegeven mogen worden. “Wat we delen is dat we dit allemaal niet willen. Niet voor Brandon, niet voor zijn moeder, voor niemand”, stelde de staatssecretaris. Ze zei iedereen die een rol speelt in ,,dit drama” zelf te willen zien en horen, ook de moeder van Brandon die bij het debat aanwezig was. Veldhuijzen van Zanten brengt ook een bezoek aan ’s Heeren Loo.

Verbeteren leefsituatie

De staatssecretaris gaat de komende tijd op zoek naar mogelijkheden om de leefsituatie van personen als Brandon te verbeteren. Ze raadpleegt daarvoor deskundigen en laat uitzoeken hoe de situatie in andere instellingen is. De schatting is dat er in ons land ongeveer veertig personen in vergelijkbare omstandigheden zitten als Brandon. Veldhuijzen van Zanten wil dit voorjaar met oplossingen komen. Ze was het met de Kamer eens dat niet vastbinden de norm moet zijn. (ANP)

Lees meer:

Meer informatie over de situatie van Brandon. Bekijk ook de videoreportage over Brandon in Uitgesproken.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.