Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Poll: Moeten zorgorganisaties stoppen met inhuur zzp’ers?

Redacteur Skipr en Zorgvisie
Geconfronteerd met gestegen personeelskosten en een hogere werkdruk bij personeel dat wel in loondienst blijft, proberen organisaties steeds meer maatregelen te nemen om het groeiende aantal zzp'ers een halt toe te roepen. Sommige zorgaanbieders nemen een rigoureus besluit, zoals Libertas Leiden dat geen zzp'ers meer inhuurt. Andere, zoals Franciscus Gasthuis & Vlietland zouden dat graag willen in de toekomst. Zorgvisie is benieuwd naar wat u vindt. Moet de zorg de deur voor zzp'ers dichttrekken?
Duimpje omhoog, duimpje naar beneden
Foto: Farknot Architect / stock.adobe.com

Deze poll is gesloten

Lees ook:

Alleen Buurtzorg geeft minder uit aan inhuur zzp’ers

Van de acht grootste vvt-organisaties geeft alleen Buurtzorg minder uit aan de inhuur van zzp’ers. De andere zeven hebben vorig jaar juist 24,5 procent (42,4 miljoen euro) meer uitgegeven aan personeel niet in loondienst dan in 2020. Jos de Blok van Buurtzorg: ‘De verhouding zzp’ers en personeel in vaste dienst moet worden: 0-100.’

Zorgmedewerkers worden zzp’er uit financiële wanhoop

Uit onderzoek blijkt dat laagbetaalde medewerkers in de ouderenzorg soms geen andere keuze hebben dan het zzp-schap. Van het loon in vaste dienst komen ze niet rond.

Met dit plan wil Conny Helder personeel in de zorg behouden

De uitstroom van werknemers naar zelfstandigheid moet verder worden beteugeld in het Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ). Hiervoor dienen onder meer brancheorganisaties afspraken maken met zzp-koepels over bijvoorbeeld ANW-diensten en tarieven. Die moeten gekoppeld worden aan een vergelijkbaar cao-loon of een NZa-tarief.

3 REACTIES

  1. Als zelfstandig zorgondernemer maak ik adequaat gebruik van de krappe arbeidsmarkt, de aanwezigheid van divergentie a.g.v. het verzuim en uitstroom in de vrijwillige en niet vrijwillige jeugdzorg- en onderwijssector. Het verzuim in de zorgsector stijgt ondanks dat de zzp-ers hun eigen verzuim betalen (https://www.zzp-erindezorg.nl/blog/verzuim-stijgt-ondanks-dat-zzper-in-de-zorg-eigen-verzuim-betaalt?mc_cid=4802a8d778&mc_eid=86be0c2249

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk dat de te korten oplopen in de zorg. Ze zijn goed bezig om de verpleegkundige als zzper te weren. Wat resultaat geeft dat ze wat anders gaan doen dan werken in de zorg. Eenmaal uit loondienst gaat je niet meer terug in loondienst. Ik zelf ben al goed op weg om een alternatief op te zetten zo dat ik de zorg kan gaan verlaten.
    Chapeau voor Den Haag.

  4. Ik denk dat goed gekeken moet worden naar de voor en nadelen van het inzetten van zzpers, de juiste inzet kan namelijk juist heel opbouwend voor de zorg sector zijn. Het bruto loon van een zpper ligt dan wel hoger dan personeel in loondienst de zpper zou hier ook meer voor moeten doen.

    -pensioen sparen
    -vakantie / vrije dagen opvangen
    -ziekte geld
    -verzekeringen
    -(deels) compenseren voor de uren die je niet kan declareren
    -trainingen en cursussen volgen

    Ik geloof in een betere wet en regelgeving omtrent de inzet van zzpers, maar deze zou wel reëel moeten zijn. Een zorg zonder zzpers (uitzendkrachten) is ondenkbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.