Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Poll: Mogen ziekenhuizen zelfstandig kwaliteitsindicatoren schrappen?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Utrechtse Diakonessenhuis besloot begin maart om te stoppen met honderd vrijwillige kwaliteitsindicatoren. Dit kwam het ziekenhuis op kritiek te staan van ZN, Menzis en de Patiëntenfederatie Nederland.
Mogen ziekenhuizen kwaliteitsindicatoren schrappen?
Fotolia

Drie andere ziekenhuizen spraken af om verplichte indicatoren van de Inspectie slechts voor een deel aan te leveren.

Registratielast

Volgens het Diakonessenhuis staan er op de lijst voornamelijk procesindicatoren waar niemand in het ziekenhuis iets mee doet. ZN en de Patiëntenfederatie vinden de schrapactie onzinnig. Ook procesindicatoren kunnen relevante informatie geven, zo stellen zij.

Maar wat vindt u?

Kunnen ziekenhuizen hun gang gaan om op deze manier de registratielast te verminderen? Of ontaardt dit in een chaos waardoor het zicht op kwaliteit kwijt raakt?

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.