Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Personeelstekort dwingt tot motivatie boven diploma

Hoe ga je als zorginstelling om met personeelstekort? Bij 's Heeren Loo hervormden ze onlangs het sollicitatiebeleid, en stopten met plaatsen van vacatureteksten. Is dit een (goede) manier om nieuw personeel te enthousiasmeren?
Afbeelding: © Kubkoo Getty Images iStock

Bij ’s Heeren Loo lukte het niet meer om op de traditionele wervingsmethode aan voldoende personeel te komen. “Het lukt in deze arbeidsmarkt niet meer om alleen bevoegde mensen in dienst te nemen”, zegt Ellen Boonen, directeur HRM bij ’s ­Heeren Loo, organisatie voor gehandicaptenservices en -ondersteuning. “Voor ons is ­bekwaamheid en motivatie ook voldoende. We moeten in Nederland af van het diploma-denken. Het is niet zo dat iemand zonder diploma minder goed is.”

Bij deze benadering zet Bianca Buurman, voorzitter van V&VN, haar vraagtekens. “Zij-instroom kan goed werken als nieuwe zorgmedewerkers worden opgeleid tot ze een diploma hebben”, zegt voorzitter Bianca Buurman. “Maar het is een illusie te denken dat mensen zonder kennis en ervaring binnen een paar weken kunnen meedraaien. Je moet dit goed monitoren: hoe pakt dit uit voor cliënten, nieuwe medewerkers en de professionals die er al werken?”

De poll is inmiddels gesloten. De antwoorden zijn hier te vinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.