Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll: Verdeeldheid over redding pgb

Mark van Dorresteijn
De bezoekers van Zorgvisie.nl zijn het niet eens over de redding van het pgb. Op de vraag of het pgb te redden is door het aanbod van zorg in natura te vergroten, antwoordt vijftig procent (117) van de bezoekers instemmend. In totaal stemden 234 bezoekers.
Poll: Verdeeldheid over redding pgb

Om de groei van het pgb echt af te remmen wil Per Saldo het oneigenlijke gebruik van de regeling aanpakken. “Het pgb is nu het afvalputje van de AWBZ, omdat het aanbod van zorg in natura tekortschiet. Een studie van adviesbureau ITS wijst uit dat veertig procent van de pgb-houders eigenlijk zorg in natura wil. De bal ligt dus bij de zorgkantoren. Die moeten met hun inkoopbeleid ervoor zorgen dat reguliere aanbieders hun aanbod afstemmen op de zorgvraag.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees verder:

Per Saldo: elimineer oneigenlijk gebruik pgb

SCP redt het pgb

SCP: Pgb heeft groot groeipotentieel

Weblog Saers: Aanpak pgb kan anders en beter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Per Saldo bestaat omdat het PGB bestaat en niet andersom. Het is dus begrijpelijk dat Per Saldo het PGB probeert te redden.
  Ik verwacht dat het PGB niet zal verdwijnen, omdat veel mensen toch eigen regie willen voeren.
  De PGBkosten naar beneden brengen door het gewoon met zoveel procent te verlagen is een botte bijl methode, waarvan alle budgethouders alleen maar de dupe worden.
  Om te pleiten voor vraaggerichte zorg in natura (ZIN),is begrijpelijk. De aanspraak op het PGB zou dan teruggedrongen kunnen worden. Maar is het reëel om te verwachten dat dat op grote schaal uit te voeren is? De thuiszorgorganisaties zijn commerciële bedrijven, die niet voor niets op grond van kosten-baten-analyse werken zoals ze nu werken. Is het voor hen financieel haalbaar om vraaggericht te gaan werken?
  Die bemiddelingsbureaus moeten inderdaad grondig onder de loep genomen worden. Er zijn PGB-budgethouders die niet uit de administratie komen. Daarvoor moet een andere oplossing komen.
  De behoefte om eigen regie te voeren groeit, daar kunnen we niet aan voorbij. Het PGB is daarin een goed middel en moet blijven.

 2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.