Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Presentie’ moet zorg menselijker maken

Eindredacteur
Vierstroomzorgring en het Centrum voor Dienstverlening (CvD) experimenteren met de presentiebenadering. In plaats van indicaties en protocollen moet de relatie met de cliënt centraal komen te staan.
'Presentie' moet zorg menselijker maken

Presentie is een reactie op het feit dat de zorg verstrikt is geraakt in zzp’s, indicaties en productienormen. Er is iets in geslopen dat niks met zorg te maken heeft en waarin professionals zich helemaal niet herkennen”, zegt zegt Marije van der Linde, projectleider bij het CvD.
Vierstroomzorgring en het Centrum voor Dienstverlening nemen deel aan het landelijke Transitieprogramma in de langdurende zorg, dat volgens zijn brochure moet leiden tot “ingrijpende veranderingen” die het zorgstelsel zowel goedkoper als menselijker maken. Bij Vierstroomzorgring participeren de kleinschalige woonvoorziening voor dementerenden De Meridiaan en een afdeling jeugdgezondheidszorg, bij het CvD een voorziening voor ambulante psychiatrie en hulp aan dakloze gezinnen.
De essentie van presentie is ‘er zijn’ voor de cliënt en consequent uitgaan van diens behoeften in plaats van de protocollen van de hulpverlener. Vanuit de relatie kan de hulpverlener de cliënt helpen om diens wensen dichterbij te brengen.

Lees meer over het project op

www.zorgverlenenenwerkrelatie.nl. Zie ook de site van Vierstroomzorgring jeugdgezondheidszorg

De Stichting Presentie

www.presentie.nl geeft informatie en trainingen over de aanpak. Een handvol zorgorganisaties werkt deels met de presentiebenadering: Zinzia zorggroep , Kwintes en St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg. (Zorgvisie – Krista Kroon)

In het decembernummer van Zorgvisie magazine staat een uitgebreider artikel over de presentiebenadering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.