Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prestatiebekostiging IC’s moet gehandhaafd blijven

Het prestatiemodel voor de bekostiging van de Intensive Care (IC) moet ook na 2009 gehandhaafd blijven. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een studie van de werking van de huidige prestaties, met als uitgangspunt integrale tarieven.

Bij de invoering van maatstafconcurrentie kan voor de IC prestatiebekostiging gehandhaafd blijven. Een vaste vergoeding is bij dit model niet noodzakelijk. Wel adviseert de Nza om maximumtarieven in te stellen. Instellingen kunnen dan zelf hun capaciteit aanpassen aan het productievolume, waardoor doelmatig werken wordt beloond.

DBC’s

De NZa-studie wijst uit dat het onderbrengen van IC behandelingen in de DBC’s leidt tot onevenredige verschillen in de bekostiging. Patiënten die geen gebruik maken van de IC, betalen bovendien onevenredig mee voor patiënten die wel IC krijgen. Daarom adviseert de Nza de aparte declarabele prestatie voor IC behandelingen te handhaven.

Vrij segment

Sinds 2006 is de IC bekostiging geen onderdeel meer van de reguliere DBC’s, maar zijn er aparte prestaties voor. Nu zijn deze prestaties ter dekking van het budget, dit verandert in 2009, bij invoering van maatstafconcurrentie. Gedurende de maatstafperiode kan worden geanalyseerd hoe marktpartijen met het product IC omgaan en welke gevolgen dat heeft voor toegankelijkheid en efficiency. Op basis van deze analyse kan worden besloten of IC in 2012 al dan niet in het vrije segment komt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

Prestatiebekostiging pas als dbc-systeem goed werkt

Orde: ‘DBC’s werken niet goed’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.