Prestatiebeloning voorlopig niet breed inzetbaar’

Het is onduidelijk of een beloning op basis van geleverde zorgprestaties zorgt voor kwalitatief betere zorg. Om die reden is het onverstandig om het pay-for-performance-model direct zorgbreed in te zetten. Dat stelt Frank Eijkenaar in zijn proefschrift ‘Pay-for-performance for healthcare providers. Design, performance measurement, and (unintented) effects’, waarop hij op donderdag 14 november 2013 promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
‘Prestatiebeloning voorlopig niet breed inzetbaar’

Nederland wil volgens Eijkenaar de komende jaren fors inzetten op de ontwikkeling van nieuwe honoreringsmethoden voor zorgaanbieders. Deze moeten leiden tot betere uitkomsten van zorg tegen lagere kosten. Hij onderzocht daarom de effecten van pay-for-performance. Dat is een bekostigingsprincipe waarbij zorgaanbieders expliciete financiële prikkels ontvangen voor het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van zorg.

Allerminst overtuigend

Pay-for-performance wordt internationaal gezien als veelbelovende en logische verbeterstrategie omdat er veel vooruitgang is geboekt met het meten van kwaliteit van zorg met behulp van indicatoren. Toch blijkt uit de studie van Eijkenaar dat de bekostigingsmethode in de meeste gevallen nog niet heeft

3
47

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.