Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prestaties zorgkantoren verbeterd

De uitvoering van de AWBZ door de zorgkantoren is de afgelopen vijf jaar sterk verbeterd, blijkt uit periodiek onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Communicatie en voorlichten blijven verbeterpunten.
Prestaties zorgkantoren verbeterd

Het onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ in 2009 laat zien dat zorgkantoren hun prestaties in de afgelopen jaren verbeterd hebben, aldus de NZa. Zo is de service beduidend beter geworden: cliënten worden beter geïnformeerd over hun rechten, het zorgaanbod en het pgb. Ook zetten zorgkantoren de landelijke uniforme wachtlijstregistratie steeds beter in bij de zorgbemiddeling.

Informatie

Bij de punten communicatie en voorlichting aan cliënten kunnen de zorgkantoren volgens de NZa toch nog dingen verbeteren. Zo moet op de website betere informatie worden gegeven over het zorgaanbod en de kwaliteit van de zorg die door zorgaanbieders in de regio wordt geleverd. Ook moet er in de publieksfolder meer verwezen worden naar websites van relevante organisaties in de uitvoering van de AWBZ (MEE, Per Saldo, Zorgbelang).

Toekennen pgb

Andere verbeterpunten zijn controle op de zorgaanbieders of zij cliënten tijdig in zorg hebben genomen, actief benaderen van cliënten die lang op zorg wachten en bewaken of een passend alternatief is aangeboden. Ook ten aanzien van de uitvoering van het pgb moeten zorgkantoren zich nog verbeteren. Zo moet de periode tussen ontvangst van een aanvraag en de toekenning van het budget verder worden verkleind. Daarnaast vergt de controle op de besteding van pgb-gelden meer aandacht. Op het terrein van klachtenbehandeling hebben zorgkantoren zich al behoorlijk verbeterd, maar kan de klager vaak nog meer centraal staan en krijgt de klager niet altijd tijdig antwoord van het zorgkantoor.

Registreren

De komende tijd zullen zorgverzekeraars vooral moeten werken aan het registreren en declareren van prestaties op cliëntniveau. Dit is van belang om de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars voor eigen verzekerden mogelijk te maken, zo stelt de NZa in haar onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk hier het hele rapportJos de Blok: ‘Zorgkantoor kent aantal wijkzusters in eigen regio niet’

Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

Minder nieuwe indicaties voor de AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.