Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Prijsvechters leveren duurste thuiszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Thuiszorginstellingen met het laagste uurtarief compenseren dat ruimschoots door hun omzet te maximaliseren. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van Ernst & Young naar de effectiviteit van thuiszorginstellingen.
Prijsvechters leveren duurste thuiszorg

In het concept-rapport ‘Herwaardering thuiszorg’ worden zes thuiszorginstellingen met elkaar vergeleken. Het doel was om voor vijf verschillende doelgroepen de kosten per klant te berekenen. Dat is echter alleen gelukt bij terminale patiënten. Bij deze doelgroep zijn de hoogste gemiddelde kosten een factor tien hoger dan de laagste gemiddelde kosten. Het goedkoopst is Buurtzorg Nederland met 1573 euro per cliënt. Het duurst is De Zorgzaak met 22.295 euro.

Vergelijken per zorgkantoor

Maar volgens de onderzoekers van Ernst & Young zijn de gegevens van verschillende zorgkantoren niet valide om op een betrouwbare manier te vergelijken, omdat ze verschillend registreren. Vergelijken kan wel als je kijkt naar de resultaten per zorgkantoor. Ook dan blijkt Buurtzorg aanmerkelijk goedkoper. In het werkgebied van Achmea, waarin De Zorgzaak op 22.295 euro uitkomt, heeft Buurtzorg 5694 euro aan kosten per klant. Bij Uvit zijn de kosten per cliënt voor Buurtzorg 6082 euro tegen 14.314 euro voor Proteion.

Laag uurtarief, hoge omzet

Opvallend is dat het uurtarief van De Zorgzaak (44 euro) en Proteion (48 euro) aanzienlijk lager is dan dat van Buurtzorg (54 euro). Door hun omzet te maximaliseren, lijken de ‘prijsvechters’ echter ruimschoots hun lagere uurtarief te compenseren. Zorgkantoren die aanbieders met een laag uurtarief contracteren, zijn hierdoor uiteindelijk dus duurder uit.

Appels en peren

Maar Ruud Slot, directeur van De Zorgzaak, stelt dat deze conclusie niet is te trekken op basis van het cijfermateriaal. “Zorgverzekeraars komen met andere cijfers dan de zorgaanbieders. Ik kan met honderd procent zekerheid stellen dat de cijfers niet kloppen. Het is appels met peren vergelijken. Daarom hebben we in de werkgroep afgesproken dat er geen conclusies uit te trekken zijn en het materiaal niet naar buiten te brengen. Het doel van het onderzoek is om te komen tot een organisatiemodel voor thuiszorgorganisaties dat de effecten van de geleverde zorg meet.”

Hospice

Pierre Dols van Proteion laat in een reactie weten dat een vergelijking tussen Buurtzorg en Proteion niet goed te maken is, omdat Proteion Thuis zorg is voor terminale cliënten die verblijven in een hospice. Voor het verblijf in dit hospice is extramurale financiering beschikbaar. “Het betreft hier dus cliënten die in een verblijfsetting verkeren en niet thuis verblijven. Dat laat zich niet vergelijken met met de extramurale zorginzet van Buurtzorg voor terminale cliënten die thuis wonen.”

Commerciële thuiszorg

Dols heeft de indruk dat met name kleine commerciële thuiszorgaanbieders het aantal uren binnen de afgegeven indicatie maximeren. “Proteion Thuis werkt vanuit het principe dat de gecontracteerde uren aan een zo groot mogelijk aantal cliënten ten goede moeten komen. Proteion Thuis overlegt over de inzet en de af te spreken zorg met de cliënt. Dit leidt ertoe dat een verantwoord samengesteld zorgarragement wordt aangeboden waarbij gemiddeld genomen per cliënt minder uren worden ingezet dan waartoe de indicatie (maximaal) ruimte biedt.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

CBS-cijfers laten groei omzet en winst zien in de zorg

Top-10: Zorginstellinegn met hoogste omzet in 2009

‘Thuiszorg kan 2 miljard goedkoper’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gewoon een hele hoop managers die de hele dag op cijfertjes zitten te kicken eruit gooien. Heb je meteen geld over om vele handen aan het bed van te betalen. De oplossing is zo simpel.
    Wat al eerder werd gezegd:we registreren ons te pletter. Zo veel dat we niet meer aan het echte werkt toekomen en er moeten (duurbetaalde) mensen ingehuurd worden om al die data te analyseren. De managers zijn te veel bezig met registreren en analyseren en vergeten daarbij dat er ook simpelweg werk verzet moet worden!

  3. @Christine. En dan kom er een reactie in de trant van “niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen”. Dus ik zoek jouw naam op en, inderdaad, je bent perswoordvoerder. Zoals Rob hierboven al aangeeft, kunnen we E&Y niet zomaar geloven op dit terrein. Dat wil echter niet zeggen dat de verschillen interessant zijn en ook wel overeenkomen met wat wij verwachten. Kom dus liever met een inhoudelijk verhaal en geef aan wanneer jullie met een interpretatie van de gegevens naar buiten komen. Wij willen niet dat je dit afdoet, we willen weten hoe het zit.

  4. Resultaten van de benchmark worden door betrokken partijen (waaronder Achmea Zorgkantoor) met elkaar vergeleken waarna conclusies kunnen worden getrokken. Conclusie in het artikel zijn daarmee voorbarig en kunnen ook niet worden getrokken op basis van de nu beschikbare gegevens.

  5. De werkelijkheid is veel harder
    Er wordt keihard gesnoeid ( 2012-2017) om de giga bezuinigingen op de WMO op te vangen. Wat is de methode?
    Een voorbeeld uit Haarlem
    (College van D66,VVD en nog gesteund door P.v.d.A en groenlinks)
    Heel eenvoudig: A en B
    A. 8 % bezuinigen op huishoudelijke zorg
    B. zorgen voor 5 % minder aanbod van huishoudelijke zorg
    Zo haal je een miljoen in Haarlem binnen
    Maar hoe doe je dat? 1 miljoen bezuinigen
    1 Schrappen signalering uit de functie; hooguit 6,5 euro per uur netto betalen,
    2.Schoonmaakbedrijven toelaten, nog goedkoper dan thuiszorg
    3. Mensen in de bijstand laten werken voor bijstandsloon bij cliënten thuiszorg, zemen, maaltijdbezorging, tuin onderhouden en signaleren.
    Wie zijn de dupe: de thuisozrg medewerksters en de ouderen en gehandicapten.
    Duurkoop is goedkoop : De wal keert het schip

  6. wat is dat nou voor een vergelijk. Zorg is mensenwerk en niet een kwestie van cijfers met elkaar vergelijken. Als buurtzorg 37 % van de indicatie gebruikt hebben ze misschien wel een hele grote indicatie.Buurtzorg is het stokpaardje van de overheid en men laat alle redelijkheid varen zodra zij in beeld komen. Natuurlijk kan de thuiszorg goedkoper. Laat ze het geld besteden aan de client aan het bed en niet aan allerlei randvoorwaarden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.