Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

“Prikkelrijke interventies” wint V&VN Zorgaward

Redacteur Zorg+Welzijn
De V&VN Zorgaward 2011 is gewonnen door Jolande Sissing. Sissing stelde een "kaartenbak" samen met zintuiglijke activiteiten voor psychogeriatrische bewoners. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten reikte de prijs uit.
Prikkelrijke interventies wint V&VN Zorgaward

Deelnemers aan de Week van de Verzorging en de vakjury kozen Jolande Sissing met het project ‘Prikkelrijke interventies’ tot winnaar van de V&VN Zorgaward. Sissing is assistent verzorgende bij verpleeghuis Herinkhave van Carintreggeland. Samen met collega’s heeft zij onderzoek gedaan onder bewoners en een kaartenbak samengesteld van activiteiten, die gebaseerd zijn op zintuigelijke prikkeling bij demente ouderen. Het gaat vooral om bewoners die niet kunnen deelnemen aan de reguliere activiteiten, mede omdat ze volledig bedlegerig zijn, ofwel de prikkels niet meer aan kunnen.

In verpleeghuis Herinkhave wonen alleen psychogeriatrische bewoners, vaak met een vergevorderde vorm van dementie. Medewerkers kunnen op elk gewenst moment gebruik maken van “de kaartenbak” Het project regelmatig tijdens het teamoverleg besproken. Iedere nieuwe medewerker loopt een dag mee met de activiteitenbegeleider om bekend te raken met zintuigprikkeling. De medewerkers geven aan de leerlingen van de ‘leerafdeling’ in de tweede stageweek een gastles over dit onderwerp. De winnaar ontving een sculptuur en een cheque van € 1000.

Aan het roer

De Week van de Verzorging was van 10 tot 14 oktober 2011, met bijeenkomsten in Hengelo, Groningen en Den Haag. In deze Week stonden verzorgenden aan het roer. Met de Week van de Verzorging en de jaarlijkse uitreiking van de V&VN Zorgaward helpt V&VN verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

Modelwoning voor dementiepatiënten

‘Eigen bijdrage bij dementie contraproductief’

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hallo Jolande,
    Graag zou ik wat meer informatie over de kaartenbak willen ontvangen. Ik ben zelf werkzaam als AB-er in een verpleeghuis en zit ook in een expertise groep over zintuigactivering. Graag hoor ik van jou (kan ik je ook telefonisch bereiken/ email?).
    Groetjes Lilian.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.