Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Principe-akkoord Cao Ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vakbonden en de werkgevers voor de branche ziekenhuizen hebben een principe-akkoord gesloten. Voor de medewerkers is een loonsverhoging afgesproken van in totaal 3,75 procent.
arts en zwangere.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Het overleg duurde twaalf uur. Dat laat de NVZ weten. 

Ort

Daarnaast wordt de opbouw van het vakantiegeld verhoogd naar 8,33 procent. In 2017, 2018 en 2019 krijgt ziekenhuispersoneel een financiële tegemoetkoming van 8,3 procent over de mogelijk ten onrechte niet uitgekeerde ORT over de jaren 2012, 2013 en 2014.

Om rechtszaken te voorkomen is volgens de NVZ het vraagstuk ‘onregelmatigheidstoeslag’ (ORT) opgelost. 

Generatiebeleid

Cao-partijen hebben ook afspraken gemaakt over Generatiebeleid dat op 1 januari 2018 wordt ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat oudere medewerkers op vrijwillige basis minder kunnen werken en op gezonde manier hun AOW-leeftijd kunnen halen. Wel vinden cao-partijen dat eerst de opgebouwde PLB-uren (het Persoonlijk Levensfase Budget) moeten zijn opgemaakt.

Eenmalige uitkeringen

Cao-partijen zijn daarnaast overeengekomen dat alle medewerkers in 2017 en 2018 een eenmalige uitkering van 200 euro ontvangen. In 2019 volgt nog een eenmalige uitkering van 125 euro. De nieuwe Cao Ziekenhuizen heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 april 2019. 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.