Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Privacy First eist stop van doorstart EPD

Annelies Vermeulen
De ontwikkeling van een privaat landelijk Electronisch Patiënten Dossier (EPD) moet stoppen. Dat zegt Privacy First in een open brief aan Kamerleden, naar aanleiding van de 'doorstart' van het EPD. Privacy First is een onafhankelijke stichting met als doel het behouden en bevorderen van het recht op privacy. Dat meldt computable.nl.
Privacy First eist stop van doorstart EPD

“Geheel terecht wees de Eerste Kamer onlangs met algemene stemmen het wetsvoorstel ter invoering van een landelijk EPD af, met name gezien de enorme privacyrisico’s die dit EPD met zich zou meebrengen”, laat Privacy First weten. “Het is dan ook met grote zorg dat Privacy First inmiddels heeft kennisgenomen van ontwikkelingen die duiden op een mogelijke ‘doorstart’ van ditzelfde EPD langs private, buitenparlementaire weg.”

Regionale schakelpunten

Privacy First doet in een open brief een dringend beroep aan Kamerleden ‘om deze ontwikkeling een halt toe te roepen en de relevante bewindspersoon ter verantwoording te roepen’. “In privacyrechtelijke zin blijft de Nederlandse overheid in de optiek van Privacy First immers onverminderd verantwoordelijk voor de privacy-inbreuken die uit een privaat EPD zullen voortvloeien, juist ook gezien het feit dat een dergelijk systeem door de Eerste Kamer nadrukkelijk om privacyredenen is verworpen.” In de visie van Privacy First dient het Landelijk Schakelpunt (LSP) van het L-EPD ‘conform de wens van de Eerste Kamer te worden omgevormd naar kleinschalige regionale systemen. Voor regionale uitwisseling is een LSP onnodig: daartoe volstaan immers regionale schakelpunten (RSP’s), eventueel aangevuld met bovenregionale push-communicatie. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Schippers reageert op EPD-moties Tweede Kamer

Schippers laat EPD-debacle onderzoeken

Privaat EPD zit Tweede Kamer niet lekker

1 REACTIE

  1. Bovenregionale push-communicatie russen regionale systemen, daar heb ik als patiënt niet zo veel mee, zeker niet zolang de regio’s nog geen landelijke dekking hebben en mijn acute zorgbehoefte zich niet aanpast aan deze regiogrenzen. Hopelijk mag ik van Privacy First zélf de afweging maken wat ik belangrijker vind, of is privacy belangrijker dan zelfbeschikking?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.