Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proefproces tegen laag pgb-tarief gemeente

Belangenvereniging Per Saldo heeft de rechter in Roermond gevraagd te bekijken of een zeer sterke verlaging van het pgb-tarief in verschillende Limburgse gemeenten zomaar mag. In deze zaak is het nieuwe tarief voor huishoudelijke hulp van een direct familielid door gemeente Leudal verlaagd tot 4,75 euro per uur.
Proefproces tegen laag pgb-tarief gemeente

Per Saldo heeft de afgelopen tijd verschillende klachten binnengekregen over de sterk verlaagde pgb-tarieven in een aantal gemeenten in Midden-Limburg Sinds 1 januari mogen gemeenten zelf hun pgb-tarieven vaststellen. Eis daarbij is dat de hoogte van de bedragen toereikend moet zijn om goede zorg in te kopen. Volgens Per Saldo gaan de meeste gemeenten hier goed mee om, maar Midden-Limburg springt er in negatieve zin bovenuit. Van het tarief voor mantelzorgers is bijvoorbeeld nog maar een derde van het oude tarief over.

Hulp

Per Saldo ondersteunt één van haar leden in een proefproces dat half april zal plaatsvinden. Deze budgethouder heeft haar dochter als zorgverlener ingehuurd voor huishoudelijk hulp, voor wie haar werk voor haar moeder een belangrijke bron van inkomsten is. Zij heeft ook haar baan hiervoor opgezegd. Dit jaar is er zoveel gekort op de budgetten in de gemeenten van Leudal, (huishoudelijke hulp door een familielid, 4,75 euro per uur) dat haar dochter hier niet meer mee kan rondkomen. Ze zal moeten kiezen voor ander werk en de zorg voor haar moeder moeten overlaten aan anderen. Dit is niet de keuze van de budgethouder. Nog afgezien daarvan zal inhuren van andere zorgverleners duurder zijn voor de gemeenten.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.