Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professor Bob Smalhout overleden

Mark van Dorresteijn
Professor dr. Bob Smalhout is overleden. De oud-anesthesioloog en columnist bezweek vanmorgen op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Bosch en Duin. Dat schrijft De Telegraaf, waar hij columnist voor was.
Professor Bob Smalhout overleden

Volgens de krant worstelde Smalhout al jarenlang met zijn gezondheid. Hij overleed uiteindelijk aan nierfalen. Dialyse wees de professor pertinent af.

Specialisten in loondienst

Smalhout sprak voor het laatst in Zorgvisie (nr.11 / 2009) over specialisten in loondienst. Hij stelde dat artsen ingrepen die meer geld opbrachten, vaker gingen uitvoeren. Of onnodige operaties uitvoerden, zoals het verwijderen van een baarmoeder, omdat deze veel geld opleverden. Smalhout was zelf voorstander van specialisten in loondienst. ‘Daarmee koppel je de financiële prikkel los van het werk. Natuurlijk moet je gevaarlijk werk wel extra belonen, net als in leger.’ Een toeslag voor medisch specialisten die complexe en risicovolle operaties uitvoeren, voor artsen die een uitstekende reputatie genieten en voor dokters die lange dagen maken of veel nachtdiensten draaien, vindt Smalhout redelijk. Dat medisch specialisten in loondienst zich een ‘kantoorurenmentaliteit’ aanmeten, kan Smalhout zich niet voorstellen. ‘Het medische werk is een roeping, geen broodwinning. Dokters zouden dag en nacht klaar moeten staan voor patiënten.’

Bob Smalhout

Smalhout schreef ruim twintig jaar voor De Telegraaf over allerlei maatschappelijke thema’s, zoals de bezuinigingen in de zorg en de invloed van managers, die hij ‘een verwoestende plaag voor ons land’ noemde. Behalve arts en columnist was Smalhout ook een blauwe maandag politicus. Hij was lijsttrekker voor de LPF bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2003, maar trok zich voor de verkiezingen terug omdat hij anders zijn column in De Telegraaf zou moeten opgeven.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.