Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Protest tegen sluiting verloskunde Meppel zwelt aan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gemeenten, provincie, burgers en verloskundigen willen niet dat de afdeling acute verloskunde van het ziekenhuis in Meppel verhuist naar Zwolle. Ruim 5500 mensen hebben hun handtekening gezet bij een protestactie tegen de verhuizing.
Protest tegen sluiting verloskunde Meppel zwelt aan

De ziekenhuizen Isala Klinieken in Zwolle en het Diaconessenhuis in Meppel hebben eind januari besloten dat de acute verloskunde verdwijnt uit Meppel. Die zal in de toekomst worden aangeboden vanuit Zwolle. De maatschappen gynaecologie uit Zwolle en Meppel zijn al gefuseerd. De ziekenhuizen willen ook op andere terreinen intensiever samenwerken. Zorgverzekeraar Achmea steunt de ziekenhuizen.

Concentratie verloskunde

De ziekenhuizen stellen dat de concentratie van verloskunde in Zwolle onontkoombaar is om te voldoen aan de toekomstige kwaliteitsnormen voor verloskunde. Deze toekomstige norm luidt dat een acute verloskundige behandeling altijd binnen 15 minuten na aankomst in het ziekenhuis gestart moeten kunnen worden. Nu is dat nog 30 minuten. Alleen het grote ziekenhuis in Zwolle is in staat om 24 uur per dag zeven uur in de week een operatieteam in huis te hebben.

Risico’s langere aanrijtijd

Verloskundige Nelleke Gosker, voorzitter van de Verloskundige Kring Meppel e.o., stelt dat het niet nodig is om zo’n team in huis te hebben, want dat is niet de norm. “De norm is dat de behandeling binnen 15 minuten na aankomst in het ziekenhuis gestart moet kunnen worden.” Gosker ziet wel het voordeel van het 7/24-uurs in huis zijn van een operatieteam, maar die weegt in haar ogen niet op tegen de langere aanrijtijd waar een grotere groep vrouwen mee te maken krijgt. Ook als die met een extra ambulancepost binnen de wettelijke norm van 45 minuten zou blijven, is er in haar ogen sprake van een achteruitgang. “Er is wetenschappelijk bewijs dat als de aanrijtijd meer dan 20 minuten wordt, de risico’s op sterfte van de baby toenemen.”

Gemeenten: behoud verloskunde in Meppel

De verloskundigen staan niet alleen in hun verzet. Alle politieke partijen in de Provinciale Staten van Drenthe willen de acute verloskunde behouden in Meppel. Niet alleen de gemeenten Meppel, Staphorst, De Wolde en Steenwijk zijn tegen de gedwongen sluiting, ook de gemeenteraad van Zwolle heeft vorige week een motie aangenomen waarin het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Meppel met acute zorg cruciaal wordt genoemd, meldt RTV Drenthe.

Handtekeningenactie

Ook burgers roeren zich. Een handtekeningenactie is inmiddels ondertekend door zeker 5500 mensen. De handtekeningen zullen op 7 maart, voorafgaand aan een Tweede-Kamerdebat over verloskunde, worden overhandigd aan politici. Zorgbelang Drenthe, dat de belangen van burgers behartigt, maakt zich zorgen over de langere aanrijtijd. “Bij een acute bevalling telt elke minuut”, verklaart directeur Jan van Loenen.

VWS wil behoud verloskunde in Meppel

Het ministerie van VWS heeft een jaar geleden bij de ziekenhuizen aangedrongen op het openhouden van de acute verloskunde. In een brief van 3 maart 2011 aan de gemeenteraad van Meppel, in het bezit van Zorgvisie, vraagt toenmalig directeur-generaal curatieve zorg Arnold Moerkamp de ziekenhuizen om alternatieven te bedenken, omdat 7100 bewoners niet meer binnen 45 minuten een ziekenhuis kunnen bereiken. Een bereikbaarheidsanalyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu (RIVM) schaart Meppel in de categorie ‘gevoelige ziekenhuizen’. Dat betekent dat sluiting van de SEH in dat ziekenhuis tot gevolg heeft dat een groep burgers niet meer binnen 45 minuten in een ziekenhuis kan zijn.

Schippers: bereikbaarheid verloskunde

Minister Edith Schippers van VWS benadrukt in antwoorden op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Arib de 45-minutennorm scherp in de gaten te houden. Ze stelt dat er alleen sprake kan zijn van verhuizing van de acute verloskunde als de ziekenhuizen goede afspraken maken met verloskundigen en de ambulancedienst. (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: Diaconessenhuis

Lees meer:

Grootscheepse concentratie verloskunde in Brabant

LUMC en Diaconessenhuis Leiden concentreren verloskunde

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als iedereen, ministers, artsen, specialisten, directeuren nu eens daadwerkelijk zouden kijken naar wat normaal is in de gezondheidszorg en hiermee bedoel ik ook tarieven…. het is niet normaal meer wat voor bedragen er omgaan in deze wereld. Gewoon eens even blanco denken en dan regels bedenken. Nu moet er bezuinigd worden op de verkeerde dingen!

  3. @ Mitrasing, heftige reactie. Deze minister kijkt dus alleen maar naar geld? Zou er niet, ook maar iets over nagedacht zijn?
    Zolang mensen niet meer willen/kunnen betalen dan moeten er toch oplossingen komen. Wie heeft de beste, snelste en goedkoopste oplossing voor de gezondheidszorg?

  4. 45 minuten norm is simpelweg kolder!
    Zelfs met de meest bescheiden aanspraak op rechtschapenheid behoort de Nederlandse burger tegenwoordig te weten, dat Edith Schippers, met elke stelling die zij verkondigt, niet slechts dwaalt maar liegt!
    En dat het haar niet vrijstaat uit onnozelheid en onwetendheid te liegen. Deze minister is geworden tot beoefenaarster van de boosaardigste valsemunterij die er bestaat….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.