Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protocol voor bestrijding Klebsiella in ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een protocol ontwikkeld voor een test waarmee de uitbraak van de Klebsiellabacterie in ziekenhuizen snel opgespoord kan worden. Het protocol is vandaag beschikbaar gesteld aan alle Nederlandse ziekenhuizen.
Protocol voor bestrijding Klebsiella in ziekenhuis

Het protocol is opgesteld door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in samenwerking met Duitse, Engelse en Amerikaanse wetenschappers.

Maasstad

“Omdat het probleem met de bacterie al maandenlang speelt in het Maasstad Ziekenhuis is het goed mogelijk dat hij ook naar andere ziekenhuizen is verspreid”, meldt epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM. Met de test is binnen een dag al duidelijk of een patiënt besmet is met de Klebsiellabacterie.

Voordeel

Het grote voordeel van de nieuwe test is volgens Grundmann dat nu veel sneller vastgesteld kan worden of iemand de bacterie bij zich draagt. “Binnen 24 uur kunnen we vaststellen of een patiënt drager is, daardoor hoeft de patiënt veel minder lang in quarantaine.” Met de nieuwe test kunnen ziekenhuizen vaststellen of het om de Klebsiellabacterie gaat, hoe resistent de bacterie is en of de bacterie Oxa-48 positief is. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Besmetting Maasstad mogelijk al in maart 2008’

Maasstad waarschuwde RIVM te laat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.