Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiaters staken voor pensioenpremie

Redacteur Zorgvisie
Zo’n 1500 psychiaters draaien dinsdag zondagdiensten. Ze leggen een deel van hun werkzaamheden neer omdat ze het werkgeversdeel van hun pensioenpremie, dat twee jaar is achtergehouden, terug willen.
Staken-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De actie is aangekondigd door de vakbond FBZ, de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg. Vorig jaar werd de wet over de opbouw van het ouderdomspensioen gewijzigd voor werknemers met een inkomen van meer dan 100.000 euro. Dat heeft tot gevolg dat deze groep extra pensioen zelf opzij moet zetten van het nettoloon. De vakbond vindt dat werkgevers daaraan moeten bijdragen, maar werkgevers zeggen dat ze er geen geld voor hebben.

Boos over pensioenpremie
De psychiaters, die bij 41 verschillende instellingen werkzaam zijn, zeggen geen andere keus te hebben. Ze hebben de afspraken met patiënten afgezegd, maar zijn wel op hun werk aanwezig en voeren administratieve werkzaamheden uit. ‘Door de opstelling van onze werkgevers lopen we een aanzienlijk deel van ons pensioen mis. Maar we zijn met name boos omdat het zoveelste keer is dat de raden van bestuur een overheidsmaatregel misbruiken om zo nóg meer te beknibbelen op de zorg. We voelen ons niet serieus genomen’, zegt Isis Elzakkers, psychiater bij Altrecht.

GGZ Nederland betreurt staken
GGZ Nederland laat in een persbericht weten de actie te betreuren. ‘De pensioenaftopping is een overheidsmaatregel en brengt geen verplichting voor werkgevers met zich mee. Werkgevers hebben ook geen financiële ruimte om de aftopping te compenseren’, schrijft de brancheorganisatie.

(Zorgvisie/ANP)

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.