Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische klachten omlaag door mental fitness

Mark van Dorresteijn
Een online cursus voor mentale fitheid helpt cliënten effectief om het welbevinden en geluk te vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut en de Universiteit Twente.
Psychische klachten omlaag door mental fitness

De onderzoekers keken naar een online zelfhelpcursus van Psyfit.nl. Tijdens de cursus leerden patiënten via informatie, oefeningen, tests, filmpjes en tips om zelf hun welbevinden en geluk te vergroten. In totaal 284 deelnemers met milde depressieve klachten werden willekeurig over een interventiegroep en een wachtlijst controlegroep verdeeld.

Online cursus

De online cursus bleek effectief te zijn in het verhogen van een gevoel van welbevinden en vitaliteit op korte termijn en in het verminderen van angstklachten en depressieve klachten op korte en langere termijn. De onderzoekers concluderen dat het programma van Psyfit.nl werkt, maar er is wel meer onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen in wat het economisch gezien opbrengt. Ook wordt naar aanvullende manieren gezocht om lager opgeleide doelgroepen beter te bedienen, bijvoorbeeld door het aanbieden van laagdrempelige online klachtgerichte mini-interventies.

Kosteneffectiviteit

De effecten van een interventie kunnen ook omgezet worden in een economische waarde. Psyfit-deelnemers knapten op maar het gemiddelde verzuim onder deze groep was hoger dan binnen de groep die Psyfit.nl niet volgden. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn dat binnen de Psyfit-groep een zeer klein aantal deelnemers zorgde voor het merendeel van de berekende verzuimkosten. Wanneer deze kleine groep buiten beschouwing wordt laten, verbeterde de kosteneffectiviteit aanzienlijk.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.