Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische zorg bij huisarts ontlast ggz

Gespecialiseerde psychische hulpverlening in de huisartsenpraktijk is voor drie kwart van de patiënten voldoende. Zij hoeven niet naar de tweedelijns ggz.

Drie kwart van de patiënten met psychische klachten heeft genoeg aan enkele gesprekken met een ggz-hulpverlener in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek waarover Mirjam van Orden van ParnassiaBavoGroep met een aantal collega’s heeft gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Psychiatric Services. Van Orden en collega’s vergeleken patiënten die in de huisartsenpraktijk zijn behandeld en mensen die via de huisarts naar eerste- of tweedelijns ggz gingen.

Wachttijd

Het effect van beide soorten hulpverlening op klachten, kwaliteit van leven en tevredenheid is even groot. Maar de wachttijd voor en de duur van de behandeling in de huisartsenpraktijk zijn significant korter, en het aantal contacten en de gerelateerde kosten zijn lager. Ook de huisartsen zijn tevredener. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Gebrek aan contanten in ggz opgelost

Ook psychiaters moeten presteren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.