Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: ‘Kosten ziekenhuiszorg escaleren’

De PvdA wil hardere garanties dat de kosten van de ziekenhuiszorg niet uit de hand gaan lopen als de prijzen meer worden vrijgegeven. Volgens PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen is nu volstrekt onduidelijk wie er is aan te spreken op te sterke groei van behandelingen in ziekenhuizen.
PvdA: 'Kosten ziekenhuiszorg escaleren'

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil dat volgend jaar voor hoogstens 34 procent van de ziekenhuiszorg vrije prijzen gaan gelden. Hij ziet voorlopig af van zijn voornemen om een prijsplafond in te voeren. Dit was bedoeld om de kosten te kunnen beheersen.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben beloofd prijzen en omvang van de zorg in de hand te houden, maar de PvdA heeft daar geen vertrouwen in. Coalitiegenoot ChristenUnie viel Van der Veen bij in zijn voorstel om pas na de zomer knopen door te hakken, als er meer duidelijkheid is over de plannen van Klink.

Deal van Klink

De ziekenhuizen hadden een rechtszaak tegen Klink aangespannen om het prijsplafond, de zogeheten maatstafconcurrentie, van tafel te krijgen. Ook wilden ze met een gang naar de rechter duidelijkheid krijgen over de vraag wie moet opdraaien voor overschrijding van de budgetten door te veel behandelingen. Van deze rechtszaken is nu geen sprake meer. Van der Veen sprak van een deal tussen de minister en de ziekenhuizen, maar Klink wilde daar niets van weten. Hij stelde op eigen houtje de beslissing te hebben genomen het prijsplafond voorlopig niet in te voeren. Van een deal was geen sprake, al zei de minister wel naar draagvlak voor zijn voorstellen in het veld te hebben gezocht.

Maximumtarief

Mochten prijzen en behandelingen volgend jaar toch uit de pan gaan rijzen, dan kan Klink alsnog een rem op de prijzen gaan zetten. Dit zou dan geen plafond meer zijn voor de totale productie van een ziekenhuis, zoals bij de maatstafconcurrentie het geval zou zijn, maar een maximumtarief per behandeling. (ANP)

Lees ook:

VWS en NVZ ruziën over bodemprocedure

Klink: ‘Bodemprocedure NVZ is jammer’

Bodemprocedure NVZ over volumeraming’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.