Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA wil noodplan voor verpleeghuiszorg

MAARSSEN - Het is onaanvaardbaar dat er in verpleeghuizen pyamadagen bestaan en bewoners bijna niet buiten komen. Daarom kondigt de PvdA in haar verkiezingsprogramma een noodplan voor de verpleeghuizen om deze 'misstanden'aan te pakken.

Onderdeel van dit noodplan is dat er 2500 extra handen aan het bed komen. Voor de verpleeghuizen en de thuiszorg trekt de PvdA 275 miljoen euro uit. Daarnaast wil de partij de nominale premie terugbrengen naar 400 euro en de tandarts en de pil terug in het basispakket. Hiervoor is 640 miljoen euro nodig. Voor een verlofregeling voor mantelzorgers reserveren de sociaaldemocraten 100 miljoen euro.

Realistisch

In tegenstelling tot het CDA en de VVD zegt PvdA in haar verkiezingsprogramma niet te willen bezuinigen op de totale uitgaven voor de zorg. Ze zegt uit te gaan van een ‘realistische’ groei van de zorguitgaven in de komende kabinetsperiode van acht miljard euro. Wel houdt de PvdA vast aan het Budgettair Kader Zorg.

Uurtarief

Tegenover de extra uitgaven voor de zorg van ruim een miljard euro staan een aantal bezuinigingen van in totaal 850 miljoen euro. De medisch specialisten moeten hier 200 miljoen euro van opbrengen door de verlaging van hun uurtarief. Een meer doelmatig gebruik van geneesmiddelen moet 300 miljoen opbrengen, de invoering van integrale tarieven 200 miljoen euro en de afbouw van de bureaucratie bij de indicatiestelling moet 150 miljoen euro. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.