Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

PvdA wil rol NMa in de zorg onderzoeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) moet niet doen alsof zorg hetzelfde is als een markt voor mobiele telefoons. Dat schrijft PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk op zijn website. De PvdA wil de rol van de NMa in de zorg eens goed onder de loep nemen.
PvdA wil rol NMa in de zorg onderzoeken

De PvdA wil een nieuwe rol voor de bestaande toezichthouders in de zorg. Niet vanuit het perspectief van de markt, maar vanuit het perspectief van zorg als een band tussen mensen. PvdA-Kamerlid Van Dijk schrijft hierover: ‘Het uitdelen van torenhoge boetes in de thuiszorg door de NMa begin dit jaar was niet gepast en de PvdA is blij met de uitspraak van de rechter dat deze boetebesluiten vernietigd moeten worden.’

Externe toezicht

Van Dijk wil dat het externe toezicht op de zorg zich minder bezighoud met mededinging. ‘Enerzijds is er een toezichthouder met tanden nodig. De instellingen die in Nederland de zorg regelen moeten in de gaten worden gehouden. Denk hierbij ook aan de zorgverzekeraars. Om te voorkomen dat zorgaanbieders zomaar fuseren of hun machtspositie misbruiken. Goed toezicht is onmisbaar, ook om keuzevrijheid voor cliënten te bevorderen. Maar de zorg is nu eenmaal geen ‘normale’ markt. Het is regelmatig nodig om afspraken te maken waarbij zorg afgestemd wordt op de behoefte van de cliënt, om maatwerk te leveren en continuïteit te garanderen. Maar afspraken in de thuiszorg die de doelmatigheid dienden, werden door de NMa gezien als concurrentiebepaling. Bizar.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Robert Vos)

Lees meer:

LHV zal niet meer met zorgverzkeraars onderhandelen

Aanval op NMa

Zorg wil af van NMa

Friese Wouden vecht NMa-boete aan bij rechter

5 REACTIES

 1. Geen markt, maar een ‘band tussen mensen’. Ik hoor Wouter Bos op een congres van ZorgVisie nog een pleidooi houden voor ‘specifieke mededingingsregels’ voor de zorg. Ja, dan zijn er nog branches die maatwerk wensen.

 2. Lees alle reacties
 3. Leuk De pvda ziet het licht ??. Zorg krijgt prioriteit boven werkgelegenheid….., maar goede zorg is wel afhankelijk van goede zorgverleners ( met goede salarissen) die renderen t.o.v. veel goedkope, vaak ongemotiveerde laagbetaalde flex-werknemers .Ik geloof ……dat toch eerst te willen zien.

 4. De NMa is eerst in de zorg toegetreden na de keuze voor het systeemmodel Zorgstelsel 2006; de EU Commissie gaf toestemming voor dit model mits er werkelijk sprake zou zijn van marktwerking en concurrentie in de zorg in Nederland en vrije keuze voor de verzekerden. Dat geeft de Cie Baarsma ook aan in haar adviezen en ook de ambtenaren wijzen daarop in het gelekte formatie document; inperken van de concurrentie en opvolgen Cie Baarsma zouden een uitnodiging impliceren aan de EU om in te grijpen. En dat willen VWS en Minfin niet.
  De PvdA doet er beter aan te wijzen op de reden van het bestaan van de NMa in de zorg en haar partijprogramma op minimaal 1 onderdeel hard te maken.
  Gedogen van een NHS achtige werkwijze (of Scandinavisch) in een voor de buitenwereld gepropageerd marktwerking en concurrentie model komt wel heel erg schijnheilig over.
  We hebben een Bart de Wever nodig in dit land.

 5. Een van de weinige zinvolle acties van de PVDA tot nu toe. Dokters willen graag samenwerken, dat komt de kwaliteit ten goede, maar worden daarin meer en meer dwars gezeten door allerlei machtswellustigen zoals verzekeraars en ambtenaren die met het vingertje “mag niet” wijzen.