Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PvdA wil snel hoorzitting babysterfte

Mark van Dorresteijn
Wel of niet thuis bevallen, of toch maar naar het ziekenhuis. Menig zwangere zit met die vraag en om daar een einde aan te maken, wil Khadija Arib, Tweede Kamerlid voor de PvdA, snel om tafel met wetenschappers en onder meer verloskundigen.
PvdA wil snel hoorzitting babysterfte

Ze wil liefst in de derde week van november een hoorzitting houden. Zo’n bijeenkomst met wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepsgroepen, is voor Kamerleden een goede voorbereiding op het debat dat niet lang daarna volgt, vindt Arib.

Hoorzitting

Het Kamerlid vindt dat ze eigenlijk al te lang wacht op een kabinetsreactie op eerder onderzoek naar sterfte van baby’s rondom de bevalling. Omdat de Kameragenda zeker de eerste twee weken nog vol zit met begrotingsbehandelingen, ziet ze een al aangevraagd spoeddebat voorlopig niet plaatsvinden. Daarom dus nu het plan voor een hoorzitting. Arib wees er al eerder op dat na onderzoek onduidelijkheid ontstond over de veiligheid van thuis bevallen. Ze pleitte deze zomer voor een einde aan de domeindiscussie tussen verloskundigen en gynaecologen.

Hoogste sterftecijfers

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 1700 baby’s vlak voor, tijdens of na de geboorte. Ons land heeft daarmee een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen in Europa. Volgens onderzoekers is de dood van naar schatting vierhonderd baby’s te vermijden door betere zorg.

Het ministerie van VWS wil in 2011 24 miljoen euro uittrekken om de samenwerking tussen gynaecoloog, kraamzorg en verloskundige te verbeteren. Verder krijgen alle zwangeren voor de 34e week van de zwangerschap een verloskundige of andere zorgverlener op bezoek om mogelijke risico’s tijdens de bevalling te beoordelen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter) 

Lees ook:

Nieuw systeem MMC moet babysterfte indammen

‘Adviezen babysterfte op korte termijn niet uitvoerbaar’

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. ik hoop dat de praktijk nu echt gehoord wordt door de politiek.
    Een (duurdere)zorgketen, binnen en buiten ziekenhuizen samenwerken in 1 dossier, moet krachtig ondersteund worden.
    Laten de professionals het echt eens worden over dit doel en niet steeds bezig zijn voor zichzelf te zorgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.