Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

PvdA wil staatstoezicht in zorgsector

Als het aan de PvdA ligt, gaan lokale overheden zitting nemen in raden van toezicht of misschien zelfs wel in besturen van ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Zover wil het CDA niet gaan, maar de partij is wel voor meer invloed van de burger.

PvdA-Tweede Kamerlid Eelke van der Veen: “Mijn pleidooi is: meer invloed van burgers op het toezicht en bestuur van zorginstellingen. Dat kan vanuit democratisch gelegitimeerde organen als provincies en gemeenten.” Van der Veen mist de link naar de samenleving: “Het is nu niet duidelijk van wie het ziekenhuis of de thuiszorginstelling is. Als het misgaat, zoals bij de IJsselmeerziekenhuizen, moet de overheid maar ingrijpen.”

Schaalvergroting

Van der Veen wil veel meer controle op de raden van toezicht: “Ik wil helderder waar zo’n raad van toezicht eigenlijk toezicht op houdt en namens wie.” Provincies of gemeenten zouden zeggenschap moeten krijgen bij de samenstelling van besturen en inspraak moeten hebben in bijvoorbeeld kwesties van schaalvergroting. Van der Veen: “Wij zijn voor gezondheidszorg dicht bij de mensen. Die moeten we lokaal borgen. De landelijke politiek moet daar van af blijven.”

Uitvoeren Wmo

CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries is ook voor meer invloed van de samenleving op semipublieke instellingen: “Wij merken dat de publieke taken van zorginstellingen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Er is een steeds sterkere economische oriëntatie bij zorginstellingen. Die zorgen delen wij met de PvdA. Wij zijn niet voor deelname aan bestuur of toezicht door provincies en gemeenten. Dat leidt tot dubbelrollen van gemeenten, denk aan het geven van vergunningen of bij het uitvoeren van de Wmo. Wij pleiten voor een bindende voordracht van de cliëntenraad voor een lid van de raad van toezicht. Daarnaast doen wij een dringend beroep op de zorgsector om het tij te keren. We roepen op tot zelfreflectie en zelfreiniging. Zodat we kunnen voorkomen dat de overheid het weer moet oplossen. Dat geeft alleen maar meer regeldruk.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’

ActiZ: Meer toezicht op thuiszorg nodig

IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.